Update

VVD bezorgd over positie Teeven in debat over affaire-Dolmatov

Staatssecretaris Fred Teeven van Justitie is aangeslagen door de affaire-Dolmatov, maar de VVD-fractie heeft er alle vertrouwen in dat de liberale bewindsman donderdag goed uit het Kamerdebat daarover zal komen. Bronnen binnen de partij zeggen zich toch zorgen te maken. Fractieleider Halbe Zijlstra zei dinsdag dat het 'geen makkelijk debat' zou worden.

Een demonstrant houdt een kaars bij een portret van Aleksander Dolmatov. Beeld EPA
Een demonstrant houdt een kaars bij een portret van Aleksander Dolmatov.Beeld EPA

Aleksander Dolmatov was een Russische asielzoeker, die zelfmoord pleegde nadat er door de overheid fout op fout was gestapeld, zoals uit een inspectierapport is gebleken.

Zijlstra vindt de affaire-Dolmatov niet vergelijkbaar met die rond de Schipholbrand, die in 2006 tot het aftreden van de ministers Piet Hein Donner (CDA) en Sybilla Dekker (VVD) leidde. Bij de Schipholbrand ging het om beleidsfouten, bij de affaire-Dolmatov om uitvoeringsfouten, zegt de VVD-fractieleider.

Teeven liet maandag blijken dat hij niet van plan is zijn functie neer te leggen. Hij wil de 'verbetermaatregelen' die nodig zijn na de zaak-Dolmatov, zelf graag in praktijk brengen.

Bronnen in de VVD zeggen zich echter toch enige zorgen te maken. Teeven worstelt volgens hen met de politieke verantwoordelijkheid die hij voelt en het is duidelijk dat het overlijden van Dolmatov Teeven zeer heeft geraakt. Een ingewijde sluit niet uit dat Teeven aan het eind van het debat toch besluit op te stappen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden