VVD bezorgd over lage score in peilingen

De VVD maakt zich zorgen over de tegenvallende score in de opiniepeilingen. De leden van de fractie hebben hierover vergaderd met lijsttrekker Mark Rutte...

ANP

Er was geen felle kritiek op de manier waarop hij zondag het lijsttrekkersdebat voerde, maar veel fractieleden vinden wel dat in de berichtgeving PvdA-leider Bos en CDA-leider Balkenende nadrukkelijker naar voren komen.

In de vergadering dinsdag kwam naar voren dat Rutte zelf zich te bescheiden opstelt en zich op meer thema's zou moeten profileren. De VVD heeft er eerder voor gekozen dat een 'kopgroep' van liberale prominenten zich weert in de campagne. Zo is een rol weggelegd voor de ministers Henk Kamp en Rita Verdonk om thema's als veiligheid en onderwijs goed onder de aandacht te brengen.

Rutte, die de fractie zelf uitdaagde om met ideeën te komen, heeft zich de kritiek aangetrokken. Hij zei woensdag dat er een uitgebreide discussie is geweest en dat ook hij er de smoor in heeft dat de peilingen slecht zijn. De VVD-leider sprak echter ook het vertrouwen uit, dat de kiezers er genoeg van krijgen dat het in de Nederlandse politiek alleen maar zou gaan om de tweestrijd tussen Bos en Balkenende. Ook voor hen is de vraag wie de nieuwe minister-president zal worden minder interessant dan de inhoud, aldus Rutte. Hij zal zaterdag bij de start van de campagne van zijn partij het leidende thema van de VVD duidelijk neerzetten.

Rutte zei woensdagmiddag het wel moeilijk te vinden zich tussen Balkenende en Bos te wringen 'zonder een soort wethouder Hekking te worden', verwijzend naar het op aandacht beluste typetje van Kees van Kooten en Wim de Bie.

Terugkijkend op het lijsttrekkersdebat van zondag noemde Rutte de vermeende aanval van Balkenende op Bos flinterdun. Volgens hem zijn beiden het grotendeels eens over het ontslagrecht. 'Namelijk dat er niets gebeurt.''Vicepremier Gerrit Zalm van de VVD toonde woensdag begrip dat er zorgen bestaan in de fractie over de slechte peilingen, maar riep zijn partijgenoten op daar niet te zwaar aan te tillen. Volgens Zalm voert Rutte heel goed campagne en doet hij het goed op radio en tv. Zalm sprake de hoop uit dat de fractieleden van de VVD vanaf nu veel op pad gaan om de kiezer te overtuigen. 'Er zal nog veel van de VVD gehoord worden.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden