VVD benoemt Dijkstal tot lijsttrekker

Hans Dijkstal is de VVD-kandidaat voor het premierschap. Dat heeft VVD-voorzitter Eenhoorn vrijdagavond op het congres van zijn partij duidelijk gemaakt....

Volgens peilingen is Dijkstal veel populairder dan de andere lijsttrekkers voor het premierschap. 'Elk team heeft een aanvoerder. In een goed team is het gebruikelijk dat voorrang wordt verleend en niet genomen. Wij verlenen die voorrang aan Dijkstal', zei Eenhoorn, die erkende dat de VVD niet altijd even overtuigend is geweest.

'Er waren mensen die vertrouwen hebben verward met zelfgenoegzaamheid.' Reden waarom, suggereerde hij, de VVD 'zo op z'n donder kreeg' van nieuwe en simpele partijen. 'Maar wij willen de waarheid geen geweld aandoen, we willen alles eenvoudig hebben, maar het niet nog simpeler maken', aldus de VVD-voorzitter die zich wilde afzetten tegen het populisme van Leefbaar Nederland.

Voor het eerst zei Eenhoorn dat de VVD de grootste partij wil worden. 'Wij hebben het leiderschap in huis.' Volgens hem gaat zijn partij voor de overwinning. Ook Korthals Altes, de ex-voorzitter van de senaat, riep op ernaar te streven de grootste partij te worden. Ze zou niet alleen de premier moeten leveren, maar ook de voorzitter van de Tweede Kamer. Korthals Altes: 'Deze verkiezingscampagne is de belangrijkste in de geschiedenis van de VVD.'

Het VVD-congres stemde gisteren na enige discussie toch overtuigend in met wat minister Zalm van Financiën 'de parel van het verkiezingsprogramma' noemde: de afschaffing van de onroerendzaakbelasting (ozb). De VVD wil met deze maatregel huiseigendom voor meer mensen mogelijk maken en lastenverlichting aan een grote groep burgers geven.

De afschaffing betekent een inkomstenderving van 2,5 miljard euro (5,5 miljard gulden) voor de gemeenten. Die krijgen zij volgens het VVD-voorstel gecompenseerd via de algemene middelen van het rijk. Toch hebben veel gemeentebestuurders bezwaar tegen de maatregel. Zij vinden dat hen een instrument uit handen wordt geslagen om eigen gemeentelijke middelen te genereren.

Voorzitter Korteweg van de commissie, die het verkiezingsprogramma schreef, zei dat het afstemmen van dit punt uit het verkiezingsprogramma de VVD 'met lege handen' zou doen staan. De partij zette twee prominente ministers in om critici in de zaal met dergelijke opmerkingen de mond te snoeren.

Minister Jorritsma van Economische Zaken noemde de 'voorgestelde maatregel 'heel verstandig'. Zalm memoreerde welk electoraal gewin de VVD met deze maatregel kan behalen. 'De ozb is de meest ergernis wekkende belasting voor de burger', aldus Zalm. 'Het zijn linkse gemeenten die de burger met de ozb de duimschroeven aandraaien.'

Bij stemming bleek 87 procent van de afgevaardigden voor afschafing van de ozb. Op Leefbaar Nederland na heeft nog geen partij zich voor dit plan verklaard.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.