VVD-affaires

Het begint een pijnlijk rijtje te worden: dat van de VVD-bestuurders die zichzelf niet in de hand hielden.

Nurten Albayrak van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers: gesjoemel met de dienstauto. Een te hoog salaris. Verantwoordelijk voor een verziekte bedrijfscultuur.

Ton Hooijmaijers, gedeputeerde: corruptie en omkoping.

Wilma Verver, burgemeester: vriendjespolitiek, gerommel met subsidies, intimidatie van personeel.

Ton van der Schans, raadslid: verduistering.

René Waas, raadslid: vervalsing van asbestrapporten.

Sjoerd Swane, raadslid en Statenlid: ambtelijke corruptie, valsheid in geschrifte, belastingfraude.

Het is slechts een greep uit de oogst van de afgelopen twee jaar en alle hoofdpersonen hebben één ding met elkaar gemeen: ze zijn lid van de VVD. Jos van Rey, de gevallen wethouder in Roermond, is de laatste in de serie.

Toeval is nooit ver weg in de politiek, en natuurlijk zijn andere partijen ook niet brandschoon, maar het rijtje is toch net te lang om zomaar aan voorbij te gaan: er gaat te veel mis bij de liberalen.

Dat is in zekere zin ook te verklaren: de VVD klimt al jaren steeds hoger in de boom van bestuurlijk Nederland. De partij is een gerenommeerde kweekvijver van bestuurlijk talent en regeert op alle niveaus al heel lang mee. De keerzijde is nu zichtbaar: hier en daar lijken hoogmoed en een gevoel van onkwetsbaarheid VVD'ers in de greep te hebben gekregen.

Dat is uitermate schadelijk voor de partij. En juist daarom is het zo onbegrijpelijk dat de partijtop liefst schouderophalend aan alle incidenten voorbij lijkt te willen gaan. Partijvoorzitter Benk Korthals was pas na lang aandringen bereid summier commentaar te leveren. Partijleider Rutte maakt zich er het liefst van af met de mededeling dat de VVD integriteit heus belangrijk vindt.

Dat is te makkelijk. Als grote bestuurderspartij heeft de VVD een voorbeeldfunctie. Op de vraag of het geen tijd wordt dat de VVD de eigen bestuurders nog eens wijst op hun morele verantwoordelijkheid, geeft de partijleiding echter niet thuis. Ook komt er geen antwoord op de vraag of bestuurders die grof in de fout zijn gegaan gewoon lid kunnen blijven.

Voor een partij die zich laat voorstaan op transparant en krachtdadig bestuur, is die stilte beneden de maat.

Raoul du Pré

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden