Vuur

WELKOM op het enige Nederlands kampioenschap zonder toeschouwers. Dat wil zeggen: tussen 15.00 en 15.15 uur zondagmiddag staan Ben Mesander en uw Stip even te waven....

Bart Jungmann

Ben vraagt: 'Enthousiast?'

Stip antwoordt: 'Mwaoh.'

Mesander is voorzitter van SV Zoetermeer, de vereniging die dit weekeinde het NK luchtgeweer knielend heeft georganiseerd. Terug in de kantine, ook bijna leeg, houden we even halt bij een tafel waarop elf gouden medailles glimmen voor elf Nederlandse kampioenen. De meeste worden later deze week door de dienstdoende postbode uitgereikt omdat de winnaar al naar huis is.

Van alle treurige NK's moet het NK luchtgeweer knielend het treurigst zijn. Vergeleken hiermee moet het NK luchtgeweer staand zinderen. Heuse finale, heuse prijsuitreiking.

De knielende versie is zaterdagmorgen om negen uur begonnen en zondagavond om zes uur afgelopen. In de tussentijd hebben alle 120 deelnemers per persoon 75 minuten gehad om veertig keer te schieten. Het kan dus best zo zijn dat de Nederlands kampioen senioren A zaterdagmiddag heeft aangelegd en zondagmiddag als Nederlands kampioen nietsvermoedend de hond uitlaat.

Alleen wedstrijdleider Dirk van Loopik is het hele weekeinde paraat. In hem treffen wij de hartstochtelijkste pleitbezorger van het luchtgeweer.

Van Loopik geeft grif toe dat het als kijksport ernstig teleurstelt, maar ter beoefening is er niets mooiers. Niemand anders is verantwoordelijk voor jouw succes of mislukking. Van Loopik is ook wel met vuurwapens in de weer geweest. 'Maar in lucht kan ik me zelf pas echt kwijt', zegt hij.

Concentratie, daar komt het op aan. Schieten is net als hoogspringen. Zoals elke stap tot de jump telt, zo is elke handeling met het luchtgeweer van even groot belang. Van laden tot aanleggen tot vuren. 'Er moet een bepaalde cadans inzitten.'

Dirk van Loopik hoeven ze niets te vertellen. Een schutter hoeft maar te knielen en hij weet of-ie wat waard is. Als we de uitslagenkaart van de oudste deelnemer bekijken, heeft hij aan één oogopslag genoeg. Mooie horizontale lijn van alle schoten? Duidt op goede concentratie. Paar afwijkingen naar links? Knie heeft geknikt. Paar afwijkingen naar rechts? Te hard aan de trekker getrokken.

'Zien we u volgende week weer', vraagt hij bij het afscheid.

'Meneer houdt meer van actieve sporten', antwoordt Mesander.

Mwaoh.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden