Vuurwerk

Wie als jongetje de geur heeft geroken van oud vuurwerk op Nieuwjaarsdag, weet wat hem te doen staat. Die moet vandaag naar Marco's Hair & Beauty, de kapsalon aan de overkant. Bij Marco zijn ze even gestopt met knippen, om de buurt drie dagen lang van vuurwerk te voorzien. Daartoe zijn een paar explosievrije containers naar binnen gereden. Die gaan leeg, hoe dan ook.


Wondertollen, babypijlen en kanonslagen voor de kinderen. Een Full Sky, een Golden Wall, en een Crown King à 40 euro voor mezelf. Marco's Hair & Beauty heeft de juiste certificaten om vuurwerk te verkopen - maar als je er voor de balie staat, voelt het lekker illegaal.


Kruit en karton. Het sissen van een lont. Rood ritselpapier.


Als jongetje stroopte ik op Nieuwjaarsdag de nevelige straten af. De stilte was compleet. Alles wat nog redelijk ongebruikt in de goten lag, ging mee. Wat een lont had, kon je thuis drogen op een theedoek en later stiekem afsteken - de kans dat het ontplofte, was zeker 50 procent. De rest kon je openmaken. Het buskruit had een geur die lang aan je vingers bleef kleven. Alleen al voor die geur sla ik nu graag 40 euro stuk, bij Marco's Hair & Beauty.


Vuurwerk is een pyrotechnisch mengsel van een oxidator, een reductor met een vaste aggregatietoestand, en van vlamkleurende stoffen die tijdens verhitting fotonen uitzenden van een bepaalde golflengte. Het is uitgevonden in Bangladesh. Maar daar gaat het allemaal niet om. Vuurwerk is voor jongens die de straten afstruinen, hun grote broers duizendklappers laten kopen en die afsteken terwijl het nog niet mag - het liefst onder een politiewagen.


Wie strijkers heeft, is de keizer van de buurt.


Vuurwerk is gevaarlijk. Dat spul uit Marco's Hair & Beauty heeft een wijk in Enschede opgeblazen. Vorig jaar vielen 770 slachtoffers. Ze waarschuwen ervoor met voorlichtingscampagnes. Je bent een rund als je met vuurwerk stunt. Ja duh, denkt het jongetje. Die campagnes wakkeren de hunkering alleen maar aan.


Misschien dat de campagnestrategen dit jaar iets grappigs probeerden, met tv-spotjes over bejaarden uit Benidorm Bastards die lawinepijlen slijten aan de jeugd. Erg aangeslagen is het geloof ik niet. Het Openbaar Ministerie verspreidde een voorlichtingsfolder in de vorm van een krant, de Vetverkeerd Krant, over vuurwerk. 'Er hangt een gevaarlijke sfeer in de wijk', is de eerste zin van die krant. Verderop waarschuwt officier van justitie Gustaaf Biezeveld (61) voor lawinepijlen, nitraatcrackers en Chinese Vlinders. Alleen al om die namen wil je ze hebben.


Meneer Biezeveld zegt in de Vetverkeerd Krant: 'Het gekke is dat het een typisch Nederlands probleem is. Duitsers houden zich gewoon aan de wet en steken vuurwerk af voor de gezelligheid, niet om de boel te verstieren.'


Misschien komt dat, omdat we in Nederland zo krampachtig over vuurwerk doen. Wel klagen, maar niet verbieden. Vuurwerk is vrijheid, en vrijheid is heilig.


Het is de geur, meneer Biezeveld. De geur van oud vuurwerk, op Nieuwjaarsdag. Zolang die in de ochtendnevel de wijken hangt, zolang de straten rood zijn van de duizendklappers, zolang de jongensharten ervan kloppen en zolang niemand vuurwerk gaat verbieden, is er geen campagne tegen opgewassen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden