Vuurwerkwetgeving buurlanden strenger

In vergelijking met België en Duitsland liggen er in Nederland grote hoeveelheden vuurwerk opgeslagen. De voorraden liggen bovendien vaak dichter bij woonwijken in depots waarvoor minder strenge regels gelden dan in de buurlanden....

Autoriteiten in België en Duitsland hebben verbaasd gereageerd om de soepele en ondoorzichtige regelgeving in Nederland. 'Ik sluit uit dat een ongeluk zoals in Enschede met zulke verwoestende gevolgen, in Duitsland kan plaatsvinden', aldus D. Eckhardt van de landelijke controle-instantie, de Bundesanstalt für Materialforschung und Prüfung.

In Duitsland bevinden zich naar schatting acht tot tien vuurwerkfabrieken en naar schatting meer dan honderd opslagplaatsen, die aan de strenge eisen van de springstofwet moeten voldoen. Een hoeveelheid springstof zoals in Enschede is ontploft, had in Duitsland op bijna duizend meter van de dichtstbijzijnde woningen opgeslagen moeten worden.

Vuurwerk dat een massieve explosie en dus hoge drukgolven kan veroorzaken, moet in onderaardse bunkers worden opgeborgen. In Nederland zijn de minimale afstanden van vuurwerkbedrijven tot woningen niet wettelijk vastgelegd. Bij de vergunningverleningen wordt veel overgelaten aan de gemeenten.

Als die tijdig reageren kunnen ze gevaarlijke bedrijven via een bestemmingsplan uit woonwijken weren. Gebeurt dat niet dan moet een gemeente van goeden huize komen om een vuurwerkbedrijf dat aan alle voorwaarden voldoet, te kunnen weigeren. De vergunningaanvrager kan in dat geval met een grote kans op succes tot in de Raad van State procederen tegen de afwijzing.

Gemeenten leunen bij hun beslissing zwaar op het advies van de experts van het ministerie van Defensie, dat ze volgens de wet verplicht moeten aanvragen. Het advies hoeft niet opgevolgd te worden, maar in de praktijk gebeurt dat bijna altijd.

Uit richtlijnen van Defensie blijkt dat een geringe afstand tot woningen en andere bebouwing in acht wordt genomen. Voor een depot met honderd ton vuurwerk uit de gevaarlijkste categorie geldt als minimale afstand 25 meter.

De wanden, vloeren en het dak van de opslagloodsen moeten gemaakt zijn van ten minste 105 millimeter dik metselwerk, of 70 millimeter dik naadloos beton. Een reeks veiligheidsvoorschriften moet er toe leiden dat de gebouwen een brand een uur lang kunnen weerstaan. Tot nu toe wordt aangenomen dat S.E. Fireworks voldeed aan alle eisen.

Maar de chef van de vuurwerkafdeling van de Berlijnse recherche M. Volk, zei dinsdag op de Duitse televisie dat hij zich vorig jaar na een bezoek aan de fabriek al grote zorgen maakte over de veiligheidsvoorzieningen bij S.E. Fireworks.

Volgens de dienst springstoffen van het Belgische ministerie van Economische Zaken bestaat er in België geen gevaar voor een grote ramp met de opslag van vuurwerk. De opgeslagen hoeveelheden in België zijn in vergelijking met Nederland gering.

Alleen in Dronten, de grootste opslag in Nederland (2100 ton) ligt al meer vuurwerk dan in alle grote Belgische opslagplaatsen samen. Het grootste Belgische depot staat in de bossen bij Zutendaal. Daar ligt 275 ton. De Belgen geven de voorkeur aan een aarden wal of stevige muren, boven betonnen constructies. Op basis van de samenstelling van de voorraden berekent men de minimale afstand tot woningen.

Toch zijn de Belgen na 'Enschede' niet helemaal zeker van hun eigen regels. Minister Duquesne van Binnenlandse Zaken laat veiligheidshalve onderzoeken of rampenplannen moeten worden aangepast.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden