Vuurwerkvrij park is booming business

Het aantal hotels en vakantieparken dat een 'vuurwerkvrije' jaarwisseling aanbiedt, groeit gestaag. Zeker zestien bungalowparken en een handvol hotels bieden dit jaar een rustig Oud en Nieuw in landelijk gebied - zes jaar geleden was er nog maar één park met zo'n arrangement. Vooral hondenbezitters, ouderen en gezinnen met kleine kinderen maken er gebruik van.

AMSTERDAM - 'We verwachten zo'n honderd oudere gasten en vijftig honden,' zegt Puck van Druten, medewerker van het hotel-landgoed Ehzerwold. Het hotel in de Achterhoek is dit jaar voor het eerst met de jaarwisseling open. Een 'vuurwerkvrij Oud & Nieuw arrangement' kost 79 euro. Daarvoor krijg je een dinerbuffet, oliebollen, champagne om middernacht en een kamer tot twaalf uur 's middags. De honden zijn overal welkom, ook in het restaurant.


Bungalowverhuurder Landal GreenParks bood zes jaar geleden in de bossen bij Hoenderloo de eerste bungalows aan met een vuurwerkvrij-garantie. 'We hadden al rookvrije bungalows en bungalows voor blinden of slechthorenden', zegt commercieel directeur Bas Hoogland. 'Wij dachten toen: waarom zouden we niet ook bungalows aanbieden voor mensen die niet van vuurwerk houden?'


In de parken zijn extra beveiligers aanwezig die in de gaten houden of er echt geen knallen klinken. 'Als iemand een rotje afsteekt, staat er binnen 30 seconden security voor de deur. Onze gasten lopen rond middernacht vaak even naar buiten om te luisteren hoe stil het hier is.'


Het bleek een gat in de markt. Inmiddels heeft Landal acht parken die rond de jaarwisseling vuurwerkvrij zijn. Half november waren alle 1.282 bungalows geboekt - een midweek kost ongeveer 100 euro plus hondentoeslag. 'Op oudjaarsdag organiseren wij voor de hondenbezitters een hondenbuffet.' Op lange, lage tafels staan schalen met brokken, zodat het ook voor de honden een beetje feest is.


Maandagmiddag is Marcel Stadhouders (39) met zijn vrouw, zus, zwager en terriër vanuit zijn Zuid-Hollandse woonplaats Ridderkerk naar Zeeland gereden. Daar, in een bungalowpark in Haamstede, blijven zij een week. 'Onze hond kan slecht tegen vuurwerk. Al bij de eerste knal begint hij over zijn hele lijf te bibberen. In het bungalowpark is vuurwerk niet toegestaan. We maken een rustige strandwandeling en om middernacht drinken we een glaasje. Alleen het vuurwerk slaan we over.'


Marisa van Arkel (30) uit Woudenberg in Utrecht huurt deze jaarwisseling voor het vierde jaar op rij een vuurwerkvrije bungalow. 'Ik ben hartstikke bang voor vuurwerk. Toen ik een jaar of 14 was, bekogelde iemand mij met rotjes. Doodeng is dat, mensen die niet nadenken over wat ze met vuurwerk doen.' Met haar moeder en twee honden verblijft ze op de Schaapskooi, een vuurwerkvrij park in de buurt van Apeldoorn. 'We kijken er wat tv, we spelen gezellig een spelletje. Met een glaasje alcoholvrije wijn erbij, want ik drink niet.'


AMBASSADE VS: DRAAG ALTIJD OOGBESCHERMING

Nederlanders gooien - al dan niet groepsgewijs - zomaar vuurwerk op straat, in tuinen, brievenbussen en afvalcontainers. Vuurwerk wordt gegooid naar voetgangers, fietsers, auto's en dieren. Kerstbomen worden op diverse publieke locaties in de hens gestoken. Vooral in drukke gebieden kan sprake zijn van een toenemende criminaliteit.

Ziedaar de puntige samenvatting die de Amerikaanse ambassade in Den Haag van de Nederlandse festiviteiten rond Oud en Nieuw heeft gemaakt. Amerikanen in Nederland die onverhoopt zelf een rotje willen afsteken, wordt in een Security Message op het hart gedrukt aangestoken vuurwerk nooit in de hand te houden en het zeker niet in de broekzak te stoppen. Het kledingadvies: draag geen nylon of andere ontvlambare kleding en draag altijd oogbescherming.

'Veel Amerikanen zijn misschien niet bekend met de gewoonten tijdens de jaarwisseling in Nederland', laat een ambassademedewerker weten. De ambassade waarschuwde ook vorig jaar al. Volgens de medewerker is Nederland hiermee geen uitzondering en plaatsen lokale overheden in de VS soortgelijke aankondigingen in de aanloop naar 4 juli, de Amerikaanse feestdag waarop veel vuurwerk de lucht in gaat.

Pagina 29:


Commentaar -- Om dertien redenen is de oppositie tegen vuurwerk terecht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden