Vuurwerkbedrijven moeten weg, maar waarheen?

Minister Pronk zet 'alles op alles' om de verscherpte vuurwerkwetgeving nog dit jaar in werking te stellen. De handelaren slaan alarm: 'We worden volledig geliquideerd.'..

Vuurwerkspecialist G. Wagenvoort uit Wapenveld, voorzitter van de Vereniging Evenementenvuurwerk Nederland (VEN), waarschuwt: 'Er is straks geen vuurwerk meer op Koninginnedag.' Want aan de nieuwe eisen in het Vuurwerkbesluit kan geen bedrijf voldoen: opslag van zwaar vuurwerk moet ten minste achthonderd meter van andere panden verwijderd zijn. 'Iedereen moet verkassen, maar niemand weet waarheen.'

Ook de eisen voor lichter consumentenvuurwerk worden verscherpt. Voor de opslag vanaf tienduizend kilo geldt een afstand van minimaal twintig meter ten opzichte van kwetsbare objecten zoals huizen, gebouwen, recreatieterreinen en wegen.

Het Vuurwerkbesluit ligt voor advies bij de Raad van State. Minister Pronk van Milieu hoopt dat de wetgeving nog voor eind december in werking treedt, waarna bedrijven twee jaar de tijd krijgen om zich aan te passen. 'Dat betekent dat handelaren uiterlijk voor de eindejaarsverkoop van consumentenvuurwerk in 2003 aan de nieuwe eisen moeten voldoen', aldus een woordvoerder.

De nieuwe wetgeving dreigt een kaalslag onder professionele handelaren te veroorzaken. In Noord-Brabant, de provincie met de meeste bedrijven, worden vijftien van de twintig vuurwerkhandelaren getroffen, zo blijkt uit een inventarisatie van de provincie. Ook al zijn sommige op industrieterreinen gevestigd, ze liggen te dicht bij andere gebouwen.

Magic Effects in Liempde is een van de ondernemingen die ernstig getroffen worden door de verscherpte wetgeving als gevolg van de ramp in Enschede. Het bedrijf telt onder meer Joop van de Ende, illusionist Hans Klok, TMF Awards, Amsterdam ArenA en De Kuip onder zijn relaties. Het vuurwerk ligt op een industrieterrein opgeslagen in twaalf bunkers. De afstand tot het volgende pand bedraagt welgeteld 11,4 meter, terwijl dat over twee jaar minimaal achthonderd meter moet zijn. 'Daar kan ik dus never nooit aan voldoen', verzucht eigenaar C. de Laat.

Volgens hem wordt de branche moedwillig om zeep geholpen. 'Twee jaar geleden heb ik nog nieuw gebouwd. Het was allemaal perfect, tot Enschede knalde. Sindsdien is de verzekering met 3000 procent gestegen. Elke week krijg ik controle. Mijn werknemers moeten binnenkort een cursus volgen van twintigduizend gulden. En straks moet je vier maanden van tevoren toestemming vragen aan de provincie om te mogen afsteken. Nou, vuurwerk is bij de klant een sluitpost op de begroting. Die kan dat vier maanden tevoren echt niet overzien.'

De Laat is ook verontwaardigd over het plan van de Brabantse gedeputeerde Verheijen om een ontmoedigingsbeleid te voeren, zoals een quotering en een heffing van vijfduizend gulden per vuurwerkshow. 'Daardoor gaat zo'n evenement tien- tot twintigduizend gulden kosten. Dat is zo duur dat de bedrijven vanzelf failliet gaan. De overheid wacht gewoon tot iedereen vanzelf kapot gaat, want dan hoeft ze geen schadevergoeding uit te keren.'

Het ministerie heeft 250 miljoen gulden beschikbaar voor de sanering van de vuurwerkbranche. Stoppers kunnen een vergoeding krijgen voor bedrijfsbeëindiging en voor intrekking van de vergunning.

VEN-voorzitter Wagenvoort vreest dat de wetgeving de onveiligheid eerder vergroot dan verkleint. Meer dan de helft van de leden heeft inmiddels opslagruimte in Duitsland, België of Luxemburg, waar de regels minder strikt zijn. Hij voorziet dat het vuurwerk straks over grote afstanden per vrachtwagen wordt aangevoerd: 'Het risico verplaatst zich van het magazijn naar de weg. We kunnen nog slechts wachten op het eerste grote ongeluk op de weg.'

Volgens Wagenvoort neemt de politiek volstrekt verkeerde maatregelen . Voor vuurwerk gaan zelfs strengere regels gelden dan voor munitie, zoals mortieren en granaten. Hij vindt dat te weinig is gekeken naar de constructie van opslagplaatsen.

'De brokstukken in Enschede zijn zeshonderd meter ver gekomen. Vandaar dat ze nu die bizarre eis van achthonderd meter invoeren. Maar ze vergeten dat je van vuurwerk verpakt in een bunker een bom maakt. Daarom zeggen wij: met stevige damwanden en een lichte dakconstructie zijn de omstanders al op honderd meter veilig. Dan vliegt het vuurwerk recht de lucht in, en komt het praktisch op dezelfde plaats weer terug op de grond.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden