Update

'Vuurwerk is niet de oorzaak van explosie in Drachten'

De explosie in Drachten, waarbij zondagavond twaalf appartementen zijn verwoest, is niet veroorzaakt door vuurwerk. Dit zegt burgemeester Tjeerd van Bekkum tegen Omroep Friesland. De ontploffing lijkt te zijn ontstaan in het appartement een 46-jarige man, die als enige in het ziekenhuis ligt met ernstige brandwonden.

Redactie
Een deel van de ingestorte flat, een dag na de explosie. Beeld anp
Een deel van de ingestorte flat, een dag na de explosie.Beeld anp

Er waren geruchten over vuurwerk, maar volgens de burgemeester van de gemeente waar Drachten onder valt zijn er geen sporen van vuurwerk gevonden in de woning of in de resten in de omgeving. Hij hoopt dat er de komende dagen meer duidelijk wordt over de oorzaak.

De voor- en achterzijde van de flat aan de Nachtegaalstraat zijn zwaar getroffen, en er is sprake van instortingsgevaar. De ravage rondom de flat is enorm. Brokstukken liggen tot tientallen meters ver. Ook raakten meerdere auto's en een parkeermeter beschadigd. De meeste bewoners hebben de nacht bij familie of vrienden doorgebracht. Een kleine groep is opgevangen in een hotel.

Maandagmiddag werd een informatiebijeenkomst georganiseerd voor de gedupeerde bewoners. Op de vraag of de explosie plaatsvond in het appartement van de enige man die gewond raakte, zei burgemeester Van Bekkum: 'Daar lijkt het wel op'. De 46-jarige man ligt in het ziekenhuis, hij is er slecht aan toe, maar verkeert niet in kritieke toestand.

Loco-burgemeester, Ron van der Leck (2e L), Rein Swart (R) van Woningcorporatie Accolade en politiechef Jacob Verf (L) tijdens een persconferentie in het gemeentehuis van Smallingerland over de explosie in de flat in Drachten Beeld anp
Loco-burgemeester, Ron van der Leck (2e L), Rein Swart (R) van Woningcorporatie Accolade en politiechef Jacob Verf (L) tijdens een persconferentie in het gemeentehuis van Smallingerland over de explosie in de flat in DrachtenBeeld anp

Meldingen over gevaar in flat

De politie heeft de afgelopen periode meldingen gekregen over mogelijk gevaar in de flat in Drachten waar zondagavond een explosie was. 'Er waren meldingen vanuit het complex dat er zich iets afspeelde', aldus een politiewoordvoerder op de persconferentie maandagochtend. De man zou 'sociaal onaangepast gedrag hebben vertoond', zo zei de burgemeester, maar was niet bekend bij een GGZ-instellingen. Door zijn verwondingen kon hij nog niet worden verhoord. De politie is maandag, en vermoedelijk ook dinsdag, nog bezig met onderzoek.

Er wordt nu gecontroleerd of het veilig is om spullen uit de woningen die niet geheel zijn verwoest, te halen. Dick de Graaf, bewoner van een naastgelegen appartement, hoopt zijn woning snel te kunnen betreden. 'Mijn kat zit nog binnen', zegt hij tegen verslaggever Jeroen Visser, die maandag in Drachten was.

'Emontionele gebeurtenis'

Visser was aanwezig bij de informatiebijeenkomst. 'Het was een vrij emotionele gebeurtenis', zegt hij. 'De bewoners zijn halsoverkop hun huis uit gevlucht en hebben alles achtergelaten. Dit heeft veel impact gehad.'

De gedupeerde bewoners zijn zondagavond opgevangen in een horecagelegenheid vlakbij het appartementencomplex. Veel mensen hebben volgens de vervangend burgemeester nu geen huis meer. Bewoners krijgen daarom tijdelijk vervangende woonruimte aangeboden. Ook slachtofferhulp is ingeschakeld, zei loco-burgemeester Ron van der Leck tijdens de persconferentie.

Woningcorporatie Accolade gaat op zoek naar vervangende woonruimte voor de bewoners. 'De eerste zorg is om huisvesting te regelen voor de mensen', zei Rein Swart van Accolade. 'Met oud en nieuw voor de deur willen mensen goede huisvesting.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden