Vuurwerk: forceert Tjibbe Joustra een knalverbod?

Uw politieke nieuwsbrief

Raoul du Pré
null Beeld anp
Beeld anp

Goedemiddag. Een referendum over het afschaffen van het referendum zou volstrekt onlogisch zijn, vindt de minister-president. Daarom komt het er dus niet. Intussen maakt het Binnenhof zich op voor het grote vuurwerkdebat.

Hier zijn uw Dagkoersen.

Deze politieke nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Dat is zo geregeld.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
Stoppen met knallen?

Elk jaar gemiddeld 480 gewonden op de eerste hulp; 200 beschadigde ogen; een substantieel deel van de slachtoffers dat niet wordt getroffen door eigen onvoorzichtigheid maar door projectielen van een ander; de agenten en ambulancebroeders die nu al opzien tegen de nieuwjaarsnacht vanwege alle vuurwerkbommen die naar hun hoofd worden gegooid terwijl ze gewoon hun werk willen doen; het alom aanwezige geknal en gesis dat in hoge mate bijdraagt aan de hoogst gespannen sfeer in veel uitgaansgebieden: alles bij elkaar opgeteld groeide vooral in het linkerdeel van de Tweede Kamer de afgelopen jaren de overtuiging dat het verstandig is om het op z'n minst wat rustiger aan te gaan doen met consumentenvuurwerk.

Maar veel beweging zat er al een tijdje niet meer in. Integendeel, het debat dreigde in dezelfde groef te belanden als dat over Zwarte Piet: voor- en tegenstanders die elkaar niets toegeven en een praktijk waaraan in het grootste deel van het land niet bijster veel verandert.

Komt daar na vandaag verandering in? Het mag niet worden uitgesloten, nu Tjibbe Joustra's invloedrijke Onderzoeksraad voor Veiligheid zich in het debat mengt met niet mis te verstane aanbevelingen aan politiek Den Haag: verbied vuurwerk dat in de praktijk de grootste inbreuk maakt op de veiligheid doordat het zorgt voor letsel (vuurpijlen) en overlast (knalvuurwerk). Wat dan nog overblijft zijn de fonteinen, cakes, grondtollen en draaizonnen.

Dat zou ook zo kunnen worden gelezen: hervorm het vuurwerkritueel van de nieuwjaarsnacht zodanig dat het iets wordt voor verantwoordelijke huisvaders, die genoeg geld hebben voor de duurdere varianten en die zich beperken tot de uren rond de jaarwisseling. Geen tienerhanden meer aan de kanonslagen.

Belangrijke bijvangst, volgens de raad: als ál het knalvuurwerk verboden is, wordt het opeens een stuk makkelijker om op te treden tegen het gevaarlijke illegale vuurwerk dat de zwaarste verwondingen veroorzaakt.

Hoe nu verder? De politie reageert alvast instemmend, de oogartsen vinden het nog lang niet ver genoeg gaan en de Haagse burgemeester Krikke vindt het plan 'in lijn met de tijdgeest'.

Alleen op het Binnenhof, waar de meeste partijen zich zeer bewust zijn van de gevoeligheid van het onderwerp, is het nog zoeken naar uitgesproken reacties. Die willen veel fracties bewaren tot het Kamerdebat dat de Partij voor de Dieren inmiddels heeft aangevraagd. Dat komt nog voor de jaarwisseling.

Tjibbe Joustra. Beeld anp
Tjibbe Joustra.Beeld anp

ONDERZOEK VAN DE DAG
No deal

Minister-president Rutte zal er niet helemaal gerust op zijn geweest, maar vandaag kreeg hij dan toch het goede nieuws: bij het vaststellen van het inkomen van koningin Juliana in 1972 is rekening gehouden met het gedeeltelijk opheffen van de belastingvrijdom voor het Koninklijk Huis. Maar van 'een geheime deal', zoals RTL Nieuws vorig jaar meldde, is geen sprake geweest.

Dat concludeert het historisch onderzoeksteam dat de afgelopen maanden in opdracht van minister-president Mark Rutte onderzoek heeft gedaan naar het inkomen van de Koning, dat rechtstreeks voortvloeit uit de afspraken die in 1972 zijn gemaakt.

Als er wel een deal was geweest - met doorwerking tot op de dag van vandaag - had Rutte zich kunnen opmaken voor series Kamervragen en ingewikkelde Kamerdebatten waarin hij als hoeder van het Koninklijk Huis altijd op eieren loopt. Dat alles blijft hem nu bespaard.

Geen verzwegen belastingdeal dus, al constateert het onderzoek wel dat het destijds allemaal best wat transparanter had gekund. Maar over dat beleid van zijn voorganger Piet de Jong wilde Rutte zich vrijdagmiddag niet uitlaten. 'Ik was toen vijf of zes. Ik zat nog de Fabeltjeskrant te kijken.
De transparantie is nu veel groter, maar ik geef daarmee geen waardeoordeel over toen.'

Het koninklijk paar donderdag op Sint Eustatius. Beeld anp
Het koninklijk paar donderdag op Sint Eustatius.Beeld anp

GEEN REFERENDUM...
over het referendum

Of de premier net zo makkelijk wegkomt met de nieuwste zet in het referendumdebat is minder makkelijk te voorspellen. Wat de voorstanders van referenda al vreesden, komt immers uit: minister Ollongren van Binnenlandse Zaken is vastbesloten de voorgenomen afschaffing van het raadgevend referendum gepaard te laten gaan met een formulering die het houden van een referendum over die afschaffing onmogelijk maakt. Anders blijven we aan de gang, is de overtuiging in coalitiekringen.

Of, zoals de premier het vrijdagmiddag zei: 'Ik vind dit inherent logisch. Als je zegt dat je tegen deze vorm van referenda bent, is het gek om de afschaffing op zichzelf weer referendabel te maken. We willen voorkomen dat we als samenleving in een soort Drosteblik terechtkomen.'

Daar spreekt onmiskenbaar vastveradenheid uit, maar vooral D66 zal zich moeten opmaken voor de hoon die nog maandenlang gaat klinken vanuit de oppositiebankjes.

Minister Ollongren. Beeld anp
Minister Ollongren.Beeld anp

PLAAT VAN DE DAG
Op de bus

Het bericht was al van vorige week, de grap van de minister-president ook ('Thierry Baudet zal wel weer klagen: weer een VVD'er die bestuurder wordt') maar vandaag leverde ANP-fotograaf Sander Koning het visuele bewijs: voormalig VVD-staatssecretaris Fred Teeven is tegenwoordig inderdaad parttime buschauffeur bij Connexxion.

Fred Teeven aan het werk. Beeld anp
Fred Teeven aan het werk.Beeld anp

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Wilt u deze per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden