NieuwsJaarwisseling

Vuurwerk boven de lege straten: zo luidt de rest van de wereld het nieuwe jaar in

Wel vuurwerk in de haven van Sydney, maar geen publiek om het te aanschouwen. Een praktisch leeg Times Square in New York, later op de avond, geen lichtshow vanaf de TV-toren in Beijing. In een jaar waarin meer dan 1,8 miljoen mensen stierven aan het coronavirus en meer dan 81 miljoen mensen besmet raakten, wordt oudejaarsavond bijna overal anders gevierd dan gebruikelijk.

Vuurwerk boven het Opera House in Sydney. Beeld Getty Images
Vuurwerk boven het Opera House in Sydney.Beeld Getty Images

In Australië, waar het nieuwe jaar al om 14:00 Nederlandse tijd werd ingeluid, bleven vrijwel overal de straten leeg. Het vuurwerk boven het operahuis in Sydney, dat vorig jaar nog door meer dan 1 miljoen mensen werd bekeken, ging weliswaar door, maar wie zich fysiek in de haven vertoonde, riskeerde een boete van ongeveer 630 euro. Het devies was: blijf thuis en zet uw televisie aan, want ook daarop is het vuurwerk te zien.

In Nieuw-Zeeland, waar op dit moment geen sprake is van een grote corona-uitbraak, konden de meeste festiviteiten wel gewoon doorgaan. Dat gold ook voor een aantal Aziatische landen. In Vietnam werd er gewoon gefeest, ook al bleef het dragen van een mondkapje in de publieke ruimte verplicht, en ook in Taipei, de hoofdstad van Taiwan, ging de traditionele vuurwerkshow gewoon door. Wel gold daar een maximum van 40 duizend bezoekers, terwijl er zich in normale jaren vele honderdduizenden Taiwanezen rondom het stadhuis verzamelen.

Wel feest in Noord-Korea

Nog een land waarin niet aan de hand leek: Noord-Korea. Op staatstelevisie was te zien hoe grote groepen mensen, met gezichtsmaskers, op het Kim Il Sung-plein stonden om te kijken naar een concert en vuurwerkshow. Noord-Korea is een van de weinige landen ter wereld waar nul officiële coronagevallen zijn geconstateerd - een claim die door Zuid-Korea overigens sterk wordt betwijfeld.

Zuid-Korea zelf zegde wel veel festiviteiten af, net als Singapore, Japan, India en de meeste steden in China. Een opvallende uitzondering werd er gemaakt voor de stad Wuhan. Ruim een jaar geleden werd het coronavirus daar voor het eerst ontdekt, vanavond kwamen er echter duizenden mensen samen om met elkaar af te tellen tot 2021.

Avondklokken in Europa

Ook in Europa zal de jaarwisseling in de meeste landen anders worden gevierd dan gebruikelijk. In sommige landen, zoals België en Tsjechië, gelden avondklokken. In Frankrijk zijn vanavond 100 duizend politieagenten ingezet om iedereen binnen te houden, in Londen is Trafalgar Square gebarricadeerd om bezoekers af te schrikken en in Duitsland, het land waar op Oudejaarsdag nog 32.500 mensen werden gevaccineerd, is het afsteken van vuurwerk verboden.

Ook in Italië, het Europese land met de meeste coronadoden, zijn 70 duizend agenten ingezet om de rust te bewaren en ervoor te zorgen dat niemand na tien uur nog op straat komt. Het traditionele vuurwerk boven het Colosseum is daarom enkel te zien voor de paar gelukkige Romeinen wier balkon uitzicht biedt op het beroemdste monument ter wereld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden