Vuurtoreneiland krijgt biologisch zomer- en winterrestaurant

Het Vuurtoreneiland in het IJmeer bij Durgerdam heeft een nieuwe bestemming. Op het drie eeuwen oude eiland komt een kleinschalig biologisch zomer- en winterrestaurant en kunnen bezoekers in de toekomst overnachten in acht 'hutjes op de hei'. Ook pakken de nieuwe beheerders het ernstig vervallen fort, onderdeel van de Stelling van Amsterdam, aan.

null Beeld anp
Beeld anp

Dat maakte Staatsbosbeheer maandag bekend. Voor de exploitatie van het Vuurtoreneiland was veel belangstelling. Ruim 300 geïnteresseerden meldden zich bij Staatsbosbeheer, dat eigenaar blijft van het natuurgebied van nog geen twee voetbalvelden groot. De horecaondernemers die de aanbesteding hebben binnengesleept, draaiden afgelopen zomer al op proef op het eiland met een zomerrestaurant. Dit bleek een groot succes.

Staatsbosbeheer stelde als eis voor de exploitatie dat het oude fort wordt opgeknapt en behouden blijft als cultureel erfgoed. Dat is hard nodig want de muren zijn verweerd, verzakt, gescheurd, lek en deels volgelopen met regenwater. Voor het onderhoud is zeker 1 miljoen euro nodig. De helft hiervan kan met subsidie van het Rijk worden betaald en de rest willen de nieuwe beheerders onder meer met crowdfunding binnenhalen. Als dat goed loopt, moet er onder meer een bierbrouwerij in het fort komen, evenals expositieruimtes en ruimte voor culturele evenementen.

Het eiland is alleen per boot bereikbaar, zegt Brian Boswijk, die samen met Sander Overeinder het nieuwe beheerdersteam vormt. Hij kende de plek al toen hij hoorde dat Staatsbosbeheer een nieuwe bestemming zocht. 'Ik was er enorm door gegrepen. Een waanzinnig eiland, vlak bij Amsterdam, ruig met mooie luchten, het echte eilandgevoel zonder dat je er enorm ver voor moet reizen.' Het tweetal begint komende zomer met wederom een zomerrestaurant. In de winter komt er een ander paviljoen. Daarna gaan ze langzaamaan verder met het opknappen van het fort, waar ze specialisten voor in de arm nemen, en het bouwen van de hotelkamers.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden