Vuurdoop in Moskou

De meeste gewonden van de brand in een studentenhuis in Moskou hebben hun studie weer opgepakt. Ondanks de angst en de pijn....

Door Corine de Vries

In de Sovjet-Unie was deze Loemoemba-universiteit een prestigieus project voor studenten uit communistische derdewereldlanden. Vanwege de lage studiekosten komen nog steeds veel studenten uit armere landen hier studeren.

De eerste gedachte was brandstichting. Aziaten en Afrikanen zijn in Rusland vaak het doelwit van aanvallen door groepen skinheads of dronkaards. Maar na onderzoek bleek dat de oorzaak waarschijnlijk kortsluiting was. 'In combinatie met grove nalatigheid door de universiteit, de brandweer en de hulpverlening ter plekke', meent Gabriel Kochofa, president van de Vereniging voor Buitenlandse Studenten in Rusland.

De bewuste flat diende als opvang voor net gearriveerde studenten. Het gebouw was overvol en slecht onderhouden, werd verwarmd door tientallen elektrische kacheltjes; brandmelders en alarminstallatie ontbraken, nooduitgangen bleken afgesloten. 'De brandweer kwam pas heel laat en kon het gebouw eerst niet bereiken omdat er veel auto's voor het hek stonden', zegt Kochofa, die zelf eerste hulp verleende.

'Na anderhalf uur waren er pas drie ambulances geweest. Al die tijd lagen de jongeren in hun pyjama in de natte sneeuw. Velen liepen een longontsteking op.'

Vier maanden later zocht de Volkskrant enkele overlevenden op. De speurtocht verliep moeizaam: volgens de universiteit waren alle slachtoffers naar hun moederland teruggekeerd. Dat bleek niet waar. Van de 162 gewonde slachtoffers zijn er slechts veertien voorgoed vertrokken. Vijf liggen nog in een herstellingsoord; de meesten hebben hun studie weer opgepakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden