Vuur grijpt om zich heen in gortdroog Texas

Een grote natuurbrand in de zuidelijke Amerikaanse staat Texas heeft bijna duizend woningen verwoest. Zeker vijfduizend mensen hebben hun huizen moeten verlaten. Een 20-jarige vrouw en haar kind van achttien maanden kwamen om toen zij in hun stacaravan in het noordoosten van Texas door de vlammen werden verrast.

DAAN HEIJINK

AMSTERDAM - Door de harde wind, naweeën van de tropische storm Lee, grijpt de brand nog steeds om zich heen. Texas kampt met de ergste periode van droogte sinds de jaren vijftig. Dit weekeinde brak op meer dan zestig plekken in de staat brand uit en op dinsdag kwamen daar nog eens 22 vuurhaarden bij.

Een gebied groter dan de provincies Overijssel, Gelderland en Limburg is door brand verwoest. Door de aanhoudende wind en de gortdroge bossen en ranches is de brand op veel plekken nagenoeg oncontroleerbaar.

De grootste zorg is een hevige brand bij Bastrop, een kleine plaats ten oosten van de hoofdstad Austin. Mary Kay Hicks, van het Texaanse staatsbosbeheer heeft in de achttien jaar dat ze werkzaam is als boswachter nooit zoiets meegemaakt, vertelde ze aan de Amerikaanse televisiezender CNN.

'Dit is zoiets waar je je jaren zorgen om hebt gemaakt. Je hoopt dat het nooit gebeurt, maar alle puzzelstukjes zijn op een verschrikkelijke manier samengekomen. De brand raast over het land als een locomotief.'

De honderden Texanen die geen huis meer hebben of door aanhoudend brandgevaar niet naar hun huis terug kunnen, brengen de nacht door in noodopvangcentra die zijn ingericht in scholen en kerken.

Gouverneur Rick Perry van Texas, die druk is met zijn campagne om de Republikeinse nominatie voor het presidentskandidaatschap in de wacht te slepen, kortte zijn campagnetrip naar South Carolina in en vloog naar Texas om getroffenen en brandweerlieden een hart onder de riem te steken. Hij prees de Texanen om hun naastenliefde en riep hen op zich te houden aan evacuatieorders. 'Ik begrijp dat het ontzettend moeilijk is om je huis en belangrijke bezittingen te verliezen, maar leg uw leven niet in de waagschaal.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden