Vurig gewenst goud voor Rusland

De 17-jarige Adelina Sotnikova stuntte met een warme en gloedvolle kür. Ze versloeg titelverdedigster Yu-Na Kim uit Zuid-Korea. 'Dit is de gelukkigste dag van mijn leven.'

SOTSJI - Gastland Rusland heeft zijn grote medaille gekregen. Een van de hoofdnummers van de Olympische Winterspelen, het kunstrijden van de vrouwen, werd gewonnen door de pas 17-jarige Adelina Sotnikova. Op de vioolklanken van Saint-Saëns zweefde het meisje uit Moskou naar de vurig gewenste medaille.

De volgepakte IJsberg smolt voor het optreden van de landgenote. De kenners beschreven haar vrije kür als warm en gloedvol. De verliezende titelverdedigster, de haast mystieke Kim Yu-Na uit Zuid-Korea, zou als altijd 'koud' hebben geschaatst. De vrouw met de vurigste vertoning, de Italiaanse Carolina Kostner, veroverde brons met een romantische dans op muziek van de Boléro van Ravel.

Het Russische publiek kon geen genoeg krijgen van de huldiging. Het smeet met bloemen alsof het internationale vrouwendag was. Het thuispubliek was ingesteld geweest op de overwinning bij de mannen voor Jevgeni Ploesjenko. Het was meer wens dan realiteit. Ploesjenko, de man die een zaal kan betoveren, trok zich met een rugblessure terug bij de warming-up voor de korte kür. Rusland was in rouw.

Die misère werd verergerd door de uitschakeling van de ijshockeymannen, de Rode Machine, in de kwartfinale tegen Finland. De bulldozers, die volgens critici het nationale ijshockeygebouw zouden moeten slopen, kunnen wegblijven uit de omgeving van de burelen van de schaatsbond.

Het olympische kunstrijden werd beheerst door de Russen. Het teamgoud werd gewonnen. Het duo Tatjana Volosozjar en Maxim Trankov greep het goud bij de paren. Het individuele succes kwam van Adelina Sotnikova. Zij had geen grote naam, zij werd als een kanshebber, maar zeker niet als een favoriet beschouwd.

Die oneerlijk zware rol was in Rusland voor de kleine Julia Lipnitskaja. Zij werd in haar eerste seniorenjaar in januari Europees kampioen en zou het gemis van een groot persoonlijk succes moeten goedmaken. In Moskou heeft president Vladimir Poetin een nieuwe schaatshal laten bouwen. Alle talent wordt daarheen gezogen. Lipnitskaja komt origineel uit Jekaterinenburg.

Toen vorige week de rol van Ploesjenko was uitgespeeld, richtte heel Rusland zich op het 15-jarige meisje. Er ontstond een schandaal toen in haar kleedkamer afluisterapparatuur werd aangetroffen. In de eerste wedstrijd van woensdag viel ze twee keer, donderdag ging het anderhalf keer mis.

In de korte kür kwam Sotnikova opzetten. Ze stond verrassend tweede na die eerste ronde. Ook donderdag reed de jonge vrouw ontspannen rond. Ze verklaarde het uit haar instelling. 'Dit is de gelukkigste dag uit mijn leven. Ik stapte het ijs op en realiseerde me hoezeer ik van schaatsen houd, hoe leuk ik dit vind.'

Het kwam uit de mond van de kunstrijdster die op haar eigen website liet weten dat ze haar sport als werk beschouwde en dat ze haar werk altijd zo goed mogelijk wenste te doen. Dat klonk als de Sovjet-Unie, het was Rusland 2014. Sotnikova won, behalve Russische titels, in de voorbije jaren weinig. Ze zei van zichzelf dat ze zwakke toernooien reed.

Op de WK junioren van 2012 werd ze derde, achter Lipnitskaja en de Amerikaanse Gracie Gold. Die twee hield ze bij de Spelen verrassend achter zich. Ze was meer dan een verrassing. Velen noemden haar zege een stunt.

Sotnikova bood Rusland een medaille die het nog nooit had gewonnen. Het was de 27ste gouden medaille in het kunstrijden voor het land, maar daar was nog nooit het vrouwensucces bij. De mannen wonnen er door de jaren vijf, de paren dertien, in het ijsdansen waren er zeven en het teamgoud, een primeur dit jaar, viel ook in handen van de Russen.

Het goud bij de vrouwen viel Rusland toe, omdat titelverdedigster Kim Yu-Na als slotrijdster één drievoudige sprong minder in haar repertoire had dan Sotnikova. Het was zes om vijf triples. Het verklaarde de voorsprong van de Russin op de grotere artisticiteit van Kim, die direct na afloop verklaarde haar carrière te beëindigen.

De Koreaanse is pas 23, maar ze kampt met de enorme belangstelling in haar eigen land voor haar persoon. Met de Spelen van 2018 in Pyeongchang aanstaande weet Kim wat haar te wachten staat. Als junior beloofde ze te stoppen als ze in Vancouver goud zou winnen. Ze deed er nog vier jaar bij. Iedereen verwachtte van haar, de wereldkampioene, een titelprolongatie. Het werd zilver, tijd om te stoppen, meende Kim nu.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden