VUmc zet klokkenluider op straat

Het bestuur van het VUmc ontslaat een van de twee klokkenluiders die de patiëntveiligheid in het ziekenhuis aan de kaak stelde. Longarts en hoogleraar Piet Postmus wordt afgestraft omdat hij zijn zorgen uitte bij de raad van toezicht en de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De raad van bestuur ziet geen reden om af te treden.

ArchieffotoBeeld anp

De patiëntorganisatie NPCF had daar eerder toe opgeroepen en ook een aanzienlijk deel van het personeel lijkt het vertrouwen in het bestuur te hebben verloren. Dinsdag stelde de inspectie het Amsterdamse ziekenhuis onder verscherpt toezicht omdat zij geen fiducie heeft in het optreden van de raad van bestuur. Die verzweeg een voortwoekerend conflict tussen medisch specialisten.

Longarts en hoofd van de afdeling longziekten Piet Postmus maakte zich wegens de ruzies ernstig zorgen over de veiligheid van patiënten die een operatie moeten ondergaan op de afdeling longchirurgie. De raad van bestuur reageerde in zijn ogen niet adequaat op de crisis en Postmus trok daarover aan de bel bij de raad van toezicht. Postmus had eerder intern al felle kritiek geuit op de rol van het bestuur in het debacle rond Eyeworks, de tv-producent die begin dit jaar heimelijk video-opnamen maakte op de eerste hulp.

Doorverwijzen
Omdat er bij longchirurgie niets veranderde, meldde Postmus begin juli aan het bestuur dat hij nieuwe spoedeisende patiënten voorlopig zou doorverwijzen naar het OLVG, een ander Amsterdams ziekenhuis. 'Hij deed dit vanuit de verantwoordelijkheid die hij als arts naar zijn patiënten heeft', zegt zijn advocaat Tijmen Noordoven. Postmus lichtte ook de inspectie hierover in.

Zijn zorgen over de patiëntveiligheid werden afgelopen dinsdag bevestigd met het verscherpt toezicht van de inspectie. Maar de raad van bestuur acht de positie van de longarts onhoudbaar. 'Het bestuur heeft aangekondigd verbetermaatregelen te treffen. Dit is de eerste', verklaart woordvoerder Michel Beer het ontslag. Volgens Beer hield Postmus zich 'niet aan de afspraken'.

Advocaat Noordoven wil met het ziekenhuisbestuur in gesprek om te zoeken naar een oplossing. Maar volgens woordvoerder Beer is het 'zeer onwaarschijnlijk' dat Postmus ooit nog terugkeert op de werkvloer. Het ontslag van de klokkenluider heeft boze reacties losgemaakt bij andere artsen.

Vandaag houdt de directie twee plenaire informatiebijeenkomsten voor het personeel van VUmc. 'Wij maken ons allemaal ernstige zorgen over de media-aandacht over VUmc', schrijft het bestuur in de uitnodiging.

Door etteren
De crisis bij VUmc 'ettert nu echt te lang door', zei minister Schippers (Volksgezondheid) woensdag op BNR Nieuwsradio. Volgens Schippers heeft het ziekenhuisbestuur de inspectie niet goed ingelicht, 'en dan druk ik me nog mild uit'.

Het bestuur zegt daarentegen het ingrijpen van de inspectie onterecht te vinden. 'Het was niet nodig geweest het hele ziekenhuis onder verscherpt toezicht te stellen, want het conflict speelt op slechts één afdeling', aldus Beer. Het ziekenhuis voert op dit moment geen longoperaties uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden