Vulkanische buren voelen elkaar

Twee naburige vulkanen op Hawaii beïnvloeden elkaar meer dan voorheen werd gedacht. Want het kan bijna geen toeval zijn, zeggen onderzoekers van de US Geological Survey, dat de Kilauea lava begon te lekken, vlak nadat de Mauna Loa begon op te zwellen, in mei vorig jaar....

Omdat de lavastromen van de twee vulkanen chemisch van elkaar verschillen, hebben vulkaanwatchers lange tijd gedacht dat de Kilauea en Mauna Loa helemaal geen relatie met elkaar hebben en volkomen langs elkaar heen leven.

Maar nu de kans dat de Kilauea en Mauna Loa bij toeval tegelijkertijd actief worden volgens simulaties hooguit 10 procent blijkt te bedragen, zijn de onderzoekers op zoek gegaan naar mechanismen die de interactie kunnen verklaren.

Meest plausibel is volgens hen dat een magmastroom in het leidingstelsel van de Mauna Loa, de grootste vulkaan ter wereld, de druk in de naburige Kilauea heeft opgevoerd. De krachten moeten door de aardkorst van de ene berg naar de andere zijn overgedragen. Voor de buurman, die al onder spanning stond, was deze extra verstoring de druppel die de emmer deed overlopen .

Een andere hypothese is dat de Kilauea en Mauna Loa ondanks hun chemische verschillen toch dezelfde bron van magma delen, maar de onderzoekers achten dat vrij onwaarschijnlijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden