VOLKSKRANT AVOND DONDERDAG 18 JULI

Vuilnisinzameling in gevaar door crisis bij Amsterdams afvalbedrijf | Zes apensoorten met uitsterven bedreigd, maar wat is die lijst met 28.000 soorten eigenlijk waard?

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied stelt dat de installaties van AEB een groot risico opleverden voor medewerkers en omgeving. Beeld Hollandse Hoogte / Mariette Carstens

Vandaag belangrijk

Crisis bij Amsterdams afvalbedrijf is nu een nationaal probleem
De inzameling van afval in Nederland dreigt in gevaar te komen door ernstige technische en financiële problemen bij de Amsterdamse afvalverwerker AEB.

Zes apensoorten uit West-Afrika hoger op de Rode Lijst met bedreigde diersoorten
Op de bijgewerkte lijst van bedreigde diersoorten hebben sinds donderdag zes apensoorten een hogere – dus meer bedreigde – status. In totaal zijn er inmiddels 28 duizend planten- en diersoorten die dreigen uit te sterven. 

Een roloway-aap, een van de meest bedreigde apensoorten ter wereld. Beeld EPA

Iran heeft een al dagenlang vermiste olietanker in beslag genomen
Iran heeft donderdag bevestigd dat het een buitenlandse olietanker in beslag heeft genomen die al dagen wordt vermist in de Perzische Golf. De Revolutionaire Garde zei dat het schip betrokken was bij de smokkel van olie in de regio. Teheran meldde echter niet om welk schip het gaat.

Wat blijft er over van de beschuldigingen tegen Spacey na het seponeren van de aanklacht?
De rechtszaak tegen de Amerikaanse acteur Kevin Spacey wegens aanranding is woensdag geseponeerd. De man die de aanklacht indiende, weigerde op onderdelen te getuigen. Het was een verrassende afloop van het eerste proces dat de voormalige ster van House of Cards te verwerken kreeg sinds hij in de herfst van 2017 werd beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Vanavond op televisie

Ersin Kiris onderzoekt in Ersin in Wonderland (20.30 uur, Canvas) de twee gezichten van vakantiebestemmingen. Vandaag: Medellín in ­Colombia. De stad is bekend van drugs en Pablo Escobar, maar nu de stad rijker en veiliger is, komen er ook veel westerse toeristen. Om 21.05 uur, ook op Canvas, de film A History of Violence. Over een liefdevolle huisvader die op een dag een heldendaad verricht. De publiciteit die daarvan het gevolg is, probeert hij tevergeefs te voorkomen. Snel wordt duidelijk waarom. Een film met een van de mooiste wanhopige vrijpartijen uit de filmgeschiedenis. Meer tv-tips vindt u hier.

Viggo Mortensen en Maria Bello in A History of Violence.

Video van de dag

Met talloze tentoonstellingen en nieuwe boeken is 2019 omgedoopt tot het jaar van Rembrandt. In een land dat veel getalenteerde schilders rijk is, staat hij bekend als de grootste. Wat maken de kunstwerken van Rembrandt dan zo uniek?

Opinie

Iedereen kan weten dat in Volkel Amerikaanse kernwapens liggen. Toch blijft het ‘staatsgeheim’. Belachelijk en hinderlijk voor onderzoekers, vindt Cees Wiebes

Aanraders van de redactie

De F-35 wordt al links en rechts door nieuwe technologie ingehaald. De grootste ontwikkelingen op een rijtje
Nederland gaat toch nog acht of negen extra F-35-straaljagers kopen, zo werd donderdag bekend. Het lijkt hopeloos ouderwets, nu zich door nieuwe technologieën een militaire revolutie voltrekt.

Een F-35 in actie. Beeld EPA

Hoe betrouwbaar is de Rode Lijst met (28 duizend!) bedreigde dier- en plantensoorten?
Donderdag verscheen een bijgewerkte versie van de Rode Lijst van bedreigde soorten. Daaruit blijkt dat wereldwijd meer dan 28 duizend dier- en plantensoorten met uitsterven worden bedreigd. Hoe komt de lijst tot stand en hoe betrouwbaar is hij eigenlijk?

Ebola, daar waren we toch vanaf? En twee andere vragen over de nieuwe epidemie in Congo
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft officieel de internationale medische noodtoestand afgekondigd voor de ebola-uitbraak die al elf maanden woedt in de Democratische Republiek Congo. Kon dat niet wat eerder? De stand van zaken in drie vragen

Een ebolapatiënt wordt opgenomen in een veldziekenhuis in Congo. Beeld Reuters

Bookaroo: laatste strohalm of concurrent van de boekhandel?
Het nieuwe platform voor online boekenverkoop Bookaroo heeft veel losgemaakt sinds de website online ging op 3 juli. Sympathiek initiatief of wolf in schaapskleren? 

Dwergwerpen? Vooral doen, zegt clown Milko Steyvers
Milko Steyvers (57) was directeur van Circus Renz, maar is gelukkiger nu hij met zijn vlooientheater op de Parade staat: ‘Er is een last van mijn schouders gevallen. Ik ben niet meer verantwoordelijk voor tachtig man personeel, heerlijk.’

Milko Steyvers: ‘Iedereen noemt zich tegenwoordig clown.’ Beeld Ivo van der Bent

Column Sarah Sluimer: ‘Ik ben heus niet altijd een plezierig mens, maar zet me in een auto en ik ben de fondant op je taartje’
Een ritje in de auto brengt het beste in Sarah Sluimer naar boven. Eens kirt ze: ‘kijk dat huis met die geglazuurde pannetjes, een pláátje’, danwel roept ze: ‘wat een schattig viaduct!’. Inmiddels krijgt Sluimer ook versterking van haar peuterzoontje. Samen zijn ze net twee beste vriendinnen op een Rijncruise.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden