Vuilnis op strand bij Noordzee is grote ergernis

Op de stranden blijft veel rommel achter. Daarnaast spoelt er vuil aan, afkomstig van schepen. Stichting De Noordzee peilde de populariteit en de kennis van strand en Noordzee....

Afval op het strand is een grote bron van ergernis. Behalve ijswikkels en frietbakjes ontsieren grote hoeveelheden aangespoeld plastic de Nederlandse kust. Bij veel mensen is dat, van schepen afkomstige, vuil een doorn in het oog. Van alle rommel wordt overigens 21 procent door dagjesmensen achtergelaten.

Stichting De Noordzee onderzocht de afgelopen zomers wat strandbezoekers denken van de Noordzee en zijn kust en heeft haar bevindingen gebundeld in het rapport Noordzeepeiling.

Een kwart van de ondervraagden zei 100 duizend euro te willen investeren in het schoonmaken van het strand, als ze de keuze zouden hebben. Dat vinden ze belangrijker dan het bestrijden van vervuiling en het beschermen van de natuur.

Secretaris Bert Veerman van de milieu-organisatie KIMO Nederland en België, dat Europese lokale overheden rond de noordelijke zeeën verenigt, heeft uitgezocht wat het gemeenten en strandexploitanten kost om de stranden schoon te houden.

Veerman: ‘We betalen vier miljoen euro per jaar om het afval op de Nederlandse stranden op te ruimen.’ Om het afval uit zee te halen, is de stichting het project ‘Fishing for Litter’ begonnen. Vissersschepen kunnen uit het water gevist afval gratis inleveren. Veerman: ‘Op deze manier hebben we met elf vissersschepen in een jaar tijd 100 duizend kilo vuil binnengehaald.’

De zeescheepvaart gooit volgens Veerman van alles overboord. ‘Je vindt de gekste dingen. Van computers tot autowrakken.’

De laatste jaren wordt er steeds meer plastic in zee gedumpt. De kleine stukjes die blijven drijven, worden uit het water opgepikt door noordse stormvogels. Deze vogels hebben gemiddeld 30 stukjes plastic in hun maag zitten, zegt adjunct-directeur Esther Luiten van stichting De Noordzee.

De stichting telt met hulp van scholieren hoeveel afval er op de stranden terecht komt. ‘Jaarlijks verdwijnt 20 duizend ton afval in de Noordzee, vergelijkbaar met het jaarlijks geproduceerde afval van een stad van 35 duizend inwoners. Een groot gedeelte zinkt naar de bodem. De rest blijft drijven of wordt opgegeten door dieren. Uiteindelijk komt ongeveer 6 miljoen kilo afval op Europese Noordzeestranden terecht.’

Minimaal 40 procent van het aangespoelde afval is afkomstig van de vissersboten en de zeeschepen. Dat kan zelfs oplopen tot 76 procent, want de herkomst van een groot gedeelte van het vuilnis is onbekend. De scheepvaart moet nu in de havens betalen voor het achterlaten van afval. Dat zou volgens stichting De Noordzee gratis moeten worden.

De peiling was niet alleen gericht op de vraag wat mensen vinden van de Noordzee. Ook de kennis werd getest. Strandbezoekers blijken weinig te weten over de Noordzee. Slechts een op de drie mensen weet dat er in het Nederlandse deel van de Noordzee haaien en dolfijnen zwemmen. Dat er zachte koraal voorkomt, weet maar een op de vijf mensen.

Hoe groot het Nederlandse Noordzeedeel is, blijft gissen. De helft van de ondervraagden weet dat het gebied groter is dan het Nederlandse landgebied (namelijk 57 duizend km² zee tegenover 42 duizend km² land). Ook schatten de Nederlanders de diepte van het Nederlandse deel van de Noordzee verkeerd in. De helft weet dat de gemiddelde diepte minder dan 30 meter is (namelijk 20 meter).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.