Vught werkt mee aan vertrek asielzoekers

De gemeenteraad van Vught heeft gisteravond ingestemd met de vestiging van een vertrekcentrum voor uitgeprocedeerde asielzoekers per 1 maart.

Van onze verslaggever Peter de Graaf

Het centrum biedt plaats aan 350 asielzoekers en komt in de Isabellakazerne, die tot voor kort werd gebruikt als campus voor ama's (alleenstaande minderjarige asielzoekers).

Voor de raadsvergadering hielden ongeveer honderdvijftig mensen voor het gemeentehuis een luidruchtige manifestatie tegen het vertrekcentrum. Volgens de tegenstanders is het centrum 'onmenselijk' en drijft het wanhopige mensen in de illegaliteit. Andere gemeenten, zoals Eindhoven en Hilversum, hebben geweigerd mee te werken aan een vertrekcentrum.

Burgemeester De Groot had van tevoren veiligheidsmaatregelen getroffen om ongeregeldheden te voorkomen. Aanvankelijk werd ook een demonstratie verwacht van leden van Nieuw Rechts, die voor het uitzetcentrum zijn. Er was extra politie op de been en een beveiligingsdienst fouilleerde bezoekers van de raadsvergadering. Zowel binnen als buiten het gemeentehuis hebben zich geen incidenten voorgedaan.

Tijdens de manifestatie wezen de tegenstanders op de 'slechte' ervaringen met het eerste vertrekcentrum in Ter Apel, dat vierhonderd plaatsen heeft. Het centrum staat nog grotendeels leeg. Voor zover bekend verbleven er nog maar enkele tientallen asielzoekers.

SP-wethouder Ermers van Oss heeft in een brief aan college en raad van Vught geprobeerd de Vughtenaren op andere gedachten te brengen. Burgemeester De Groot was 'stomverbaasd' over het schrijven. Hij noemde het 'zeer ongebruikelijk' dat een bestuurder uit een andere gemeente zich bemoeit met het beleid in Vught.

De SP-afdeling Vught, organisator van de manifestatie, meent dat Vught vooral uit eigenbelang heeft ingestemd met het omstreden vertrekcentrum. Sinds het 'fiasco' met de ama-campus staat de Isabellakazerne leeg. De gemeente wil het terrein graag ontwikkelen, maar heeft momenteel geen geld. Het contract met het Centrale Orgaan opvang Asielzoekers dat loopt tot 2007 (of eventueel 2012), geeft de gemeente meer tijd, en levert bovendien extra middelen op.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden