VU-ziekenhuis kan na brand geen patiënten opnemen

In het VU medisch centrum in Amsterdam heeft zaterdagmorgen een brand gewoed, die gepaard ging met veel rookontwikkeling. Het ziekenhuis kan voor onbepaalde tijd geen nieuwe patiënten meer opnemen...

ANP

De afdeling eerste hulp was zaterdag voor een groot deel van de dag gesloten. De verwachting is dat aan het eind van de middag deze afdeling weer bereikbaar is. De dialyse-afdeling kan zondag weer in gebruik worden genomen.

Het vuur ontstond door onbekende oorzaak iets na zessen in een operatiekamer op de tweede etage van het ziekenhuis aan de De Boelelaan. Tegen 7.30 uur was de brand onder controle, een uur later werd het sein brand meester gegeven. Niemand raakte gewond, meldde de brandweer.

Operatiecapaciteit
Jean Savelkoul, vice-voorzitter van de raad van bestuur van het VU medisch centrum, zei dat de brand grote effecten heeft op de operatiecapaciteit van het ziekenhuis. Over het schadebedrag valt nog niks te zeggen, maar volgens hem is die groot.

In de operatiekamer waar de brand begon, was geen medische ingreep gaande en er was ook geen personeel. Vooral de rook veroorzaakte problemen. Acht patiënten, die op de afdeling ‘medium care’ lagen, werden direct geëvacueerd. Rond half acht haalde de brandweer 24 patiënten weg op de vijfde etage. Het ging om lopende patiënten.

Acht verdiepingen
Het gebouw, dat een U-vorm heeft, telt acht lagen. In het middendeel zijn zes lagen niet te gebruiken: van min een tot en met de vijfde, meldde de brandweer. Op de andere verdiepingen waren geen patiënten. De mensen kunnen binnen het complex worden opgevangen. Er zijn geen acute overplaatsingen nodig geweest. Wel zijn vijf patiënten overgeplaatst naar andere ziekenhuizen, waar zij verder zijn behandeld. Volgens Savelkoul functioneerde de bedrijfshulpverlening goed.

De rest van het ziekenhuis draait gewoon door. Wel maakt Savelkoul zich zorgen over de operatiecapaciteit. Mogelijk dat voor geplande ingrepen moet worden uitgeweken naar andere ziekenhuizen en dat begin volgende week patiënten voor een operatie moeten worden afgezegd.

Traumahelikopter
Tijdens de brand werd besloten de traumahelikopter die op het dak stond, te verplaatsen. De GGD ving buiten korte tijd enkele verpleegkundigen op en hield die warm met dekens.

De brandweer verrichtte nadat het vuur uit was metingen om te kijken of nog schadelijke stoffen vrijkomen en ze ventileert de verdiepingen. De laboratoria in het ziekenhuis zijn inmiddels weer helemaal in gebruik.

\N (ANP) Beeld ANP
\N (ANP)Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden