VU medisch centrum pakt problemen op intensive care aan

Het VU Medisch Centrum in Amsterdam trekt een specialist aan om de zorg op de intensive care te verbeteren. Eind vorig jaar raakte het ziekenhuis in opspraak nadat de inspectie kritiek leverde. De patiëntveiligheid zou er in gevaar zijn.

© ANP

Op de intensive care van het VUmc heerst een angstcultuur waar tegenspraak niet wordt geduld, meldden ingewijden half december in de Volkskrant. Het hoofd van de afdeling, Armand Girbes, werd in een conceptrapport van de inspectie door betrokkenen omschreven als 'de dictator'. Medisch specialisten klaagden dat naar hun adviezen niet meer wordt geluisterd zodra zij hun patiënten na een operatie afleveren op de intensive care. Dat zou tot medische fouten leiden.

Aanspreekpunt
De directie van VUmc stelt per 1 maart intensivist Hans van der Spoel aan als plaatsvervangend hoofd van de intensive care. Deze arts is nu nog werkzaam voor het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam. Van der Spoel wordt het eerste aanspreekpunt voor de dagelijkse zorg voor patiënten. Hij krijgt als opdracht mee de communicatie tussen de intensive care en medisch specialisten elders in het ziekenhuis te verbeteren. Armand Girbes blijft wel eindverantwoordelijk voor de zorg op de intensive care.

Twee mediators bemiddelen in het conflict tussen Girbes en drie kritische medisch specialisten. Een van hen, longchirurg Rick Paul, mag sinds oktober niet meer opereren, omdat hij een omstreden sterfgeval tegen de zin van de directie meldde bij de inspectie. Die schreef daarop een snoeihard rapport over de zorgelijke situatie op de intensive care van het VUmc. Een woordvoerster zegt spoedig een positieve uitkomst van het bemiddelingstraject te verwachten, zodat Paul weer aan het werk kan.

Evaluatie
Daarnaast heeft VUmc besloten te gaan deelnemen aan de zogenoemde Nationale Intensive Care Evaluatie. Dit registratiesysteem van sterftecijfers maakt het mogelijk de kwaliteit van intensivecare-afdelingen van ziekenhuizen onderling te vergelijken. In de discussie die ontstond over de kwaliteit van zorg, benadrukte het management steeds dat uit de cijfers blijkt dat het VUmc het relatief goed doet in vergelijking met andere ziekenhuizen.

Critici stelden echter dat die gegevens niet betrouwbaar zijn, omdat het VUmc weigerde mee te werken aan het landelijke evaluatiesysteem. Aan die onduidelijkheid komt nu dus een einde. Op dit moment loopt nog een intern onderzoek naar een tweede verdacht sterfgeval op de intensive care dat bij de inspectie is gemeld.

De uitkomst daarvan wordt eind januari verwacht. In de toekomst zullen alle sterfgevallen binnen het VUmc standaard aan een dossieronderzoek worden onderworpen, om zo van fouten te leren. De directie heeft daartoe per direct een permanente calamiteitencommissie aangesteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.