VU laat oeuvre Nijkamp onderzoeken op plagiaat

De Vrije Universiteit in Amsterdam wil het hele oeuvre van professor ruimtelijke economie Peter Nijkamp laten onderzoeken. Zijn werk moet beoordeeld worden op (zelf)plagiaat. Aanleiding is een publicatie in de Volkskrant vanochtend over een proefschrift van een promovenda die Nijkamp tot voor kort begeleidde. Daarin was sprake van zelfplagiaat van het werk van de promovenda zelf en van Nijkamp, oordeelde een commissie die was aangesteld door de VU.

Faculteitsgebouwen van de VU Beeld Wikimedia Commons

De VU wil laten uitzoeken of dit in ander werk ook gebeurd is en of daarbij collega's en andere promovendi zijn geschaad. Nijkamp is onder meer oud-voorzitter van de NWO en oud-Spinozapremiewinnaar.

Vanochtend publiceerde de Volkskrant over plagiaat in een proefschrift van VU-promovenda Karima Kourtit. Zij werd bij haar promotie begeleid door econoom Nijkamp. Uit een onderzoeksrapport op de site van VSNU blijkt dat de Kourtit en Nijkamp collega's citeerden zonder bronvermelding en dat zij zonder verwijzing uit eerder werk van Nijkamp kopieerden.

Volgens de VU is de plagiaat niet 'maandenlang onder de pet gehouden', zoals de Volkskrant schreef, maar heeft de universiteit de zaak 'volgens de daarvoor landelijk afgesproken procedure behandeld'.

Onderzoekscommissie
De Amsterdamse universiteit gaat een onderzoekscommissie instellen die het gehele werk van Nijkamp zal beoordelen op (zelf)plagiaat. Die commissie zal rekening houden met het feit dat de regels door de jaren heen zijn aangescherpt; wat nu als plagiaat geldt, was dat mogelijk in het verleden nog niet. Het onderzoek moet ook uitwijzen in hoeverre Nijkamp collega's of promovendi heeft geschaad door van hun werk gebruik te maken of in coproducties te plagiëren.

NRC Handelsblad nam vanmiddag een voorschot op het VU-onderzoek en meldde dat uit eigen onderzoek bleek dat Nijkamp in het verleden vaker eigen werk hergebruikte in nieuwe publicaties. De krant nam een steekproef uit het oeuvre van Nijkamp en ontdekte zes keer het plagiëren van andere auteurs en acht keer zelfplagiaat.

De VU meldt ook dat ze aan de Koninklijke Academie van Wetenschap zal vragen om duidelijker grenzen te schetsen tussen het citeren uit eigen werk en plagiaat. Ook komt er nog een gesprek tussen het college van bestuur van de VU en Nijkamp, waarin afspraken gemaakt worden.

Peter Nijkamp in 2008. Beeld Joost van den Broek, de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.