VU: Kourtit moet haar proefschrift aanpassen

Stadsinnovatie-econoom Karima Kourtit, een promovenda van VU-prominent Peter Nijkamp, moet haar proefschrift aanpassen en opnieuw laten keuren. Een door de VU ingestelde onderzoekscommissie heeft in het werk 'tekortkomingen' vastgesteld. Bovendien is de promotiecommissie van Nijkamp, in woorden van de decaan, 'te lichtvaardig' met Kourtits proefschrift omgesprongen.

AMSTERDAM - Kourtit mag wel alsnog promoveren, maar krijgt eerst een nieuwe promotiecommissie. Dat heeft de universiteit besloten na intern onderzoek door een commissie die Kourtits werk moest beoordelen op wetenschappelijke integriteit. Nijkamps promotiecommissie heeft zich uit eigener beweging teruggetrokken.


De zaak kwam in mei aan het rollen, toen Kourtits promotie daags voor de plechtigheid werd afgelast. In het proefschrift zouden 'onzorgvuldigheden' zitten, hadden de vertrouwenspersoon en de decaan via een anonieme e-mail te horen gekregen.


Welke onregelmatigheden de commissie precies heeft gevonden, houdt de VU vertrouwelijk. 'Maar het gaat absoluut niet om plagiaat of datamanipulatie', onderstreept economiedecaan Harmen Verbruggen desgevraagd. 'Dan was het einde verhaal geweest, en hadden we haar niet in de gelegenheid gesteld het te herstellen.' Eerder gaat het om 'onduidelijke bronvermeldingen en dat soort zaken meer'.


Dat Kourtit enkele keren haar nog niet behaalde doctorstitel voerde, ziet de universiteit door de vingers. 'Daarover is geen officiële klacht ingediend en het maakte dus ook geen deel uit van het onderzoek.'


Bizar genoeg overleed Kourtits copromotor, hoogleraar Piet Rietveld, donderdagnacht na een kort ziekbed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden