VU: Fundamentele verandering milieubeleid nodig

Wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam pleiten met een groep toonaangevende wetenschappers in het tijdschrift Science voor een dringende fundamentele verandering van het wereldwijde milieubeleid. Zo'n verandering is nodig om het toenemende aantal milieurampen, zoals overstromingen, voedsel- en waterschaarste en afname van biodiversiteit, het hoofd te kunnen bieden.

Overstroming in Australië Beeld ANP

Het artikel is bedoeld als bijdrage aan de Verenigde Naties Conferentie over duurzame ontwikkeling die in juni 2012 in Rio de Janeiro zal plaatsvinden.

De wetenschappers stellen voor om op korte termijn een VN-raad voor Duurzame Ontwikkeling op te richten. Daarnaast zou het Milieuprogramma van de VN moeten worden opgewaardeerd tot een volwaardige VN-organisatie. Deze maatregelen maken volgens de wetenschappers goede en snelle besluitvorming mogelijk.

Om de individuele verantwoordelijkheid te verstevigen zouden burgers beter moeten worden vertegenwoordigd in de organen voor het wereldwijde milieubeleid. De wetenschappers pleiten bovendien voor meer financiële steun aan die landen, bijvoorbeeld door de wereldwijde invoering van een vliegtaks.

Veranderingen een halt toeroepen
'Beleidsmakers moeten van koers veranderen om snelle en onomkeerbare veranderingen in het milieu een halt toe te roepen', zegt Frank Biermann, eerste auteur van het artikel in Science, directeur van de Earth System Governance Project en hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam. 'Om dit waar te maken zijn stapsgewijze veranderingen in het milieubeleid niet langer toereikend. Het internationale beleid moet structureel veranderen, zowel binnen als buiten de VN , met zowel publieke als private deelnemers.'

Alle 32 auteurs van het artikel zijn aangesloten bij het Earth System Governance Project, een wereldwijde onderzoeksalliantie van honderden onderzoekers en toonaangevende onderzoeksinstellingen, dat gespecialiseerd is in wetenschappelijk onderzoek naar internationaal en nationaal bestuur rondom milieuvraagstukken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden