VU: Conflict maakt longafdeling VU onveilig

De patiëntveiligheid op de longafdeling in het VU medisch centrum is in het geding als gevolg van slepende interne conflicten. Twee klokkenluiders, een longarts en longchirurg, zitten met een spreekverbod thuis. Sommige patiënten worden al doorverwezen naar een ander Amsterdams ziekenhuis.

Anneke Stoffelen
null Beeld anp
Beeld anp

De situatie in het ziekenhuis kan leiden tot sterfgevallen, stelt hoogleraar patiëntveiligheid Jan Klein vandaag in radioprogramma Argos. Hij baseert zich op interne documenten. 'Het is niet de vraag of het gebeurt, maar wanneer er mensen vermijdbaar overlijden', aldus Klein.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg zegt de situatie bij VUmc 'nauwgezet' te volgen. De raad van bestuur ontkent dat er een probleem is.

Eind 2011 was VUmc in het nieuws door een onhoudbare situatie op de intensive care. Specialisten zeiden dat het hoofd van de intensive care een schrikbewind voert. Dat zou tot een angstcultuur en fouten leiden. Spil in de kritiek was gerenommeerd longchirurg Rick Paul. Hij stapte op eigen houtje naar de inspectie om een overleden patiënt te melden. Volgens Paul hadden collega's op de intensive care mogelijk fouten gemaakt, maar de directie weigerde dit bij de inspectie aan te kaarten.

Wegens zijn solo-optreden is de klokkenluider door het bestuur uit zijn functie gezet. Maar het inspectierapport geeft Paul later gelijk: de overleden patiënt had direct als calamiteit gemeld moeten worden.

Geëxplodeerd
Er komt een nieuwe leidinggevende op de intensive care en in maart mag Paul weer aan de slag. Naar nu blijkt, is de zaak toen geëxplodeerd. Elf specialisten schrijven in een brief aan het bestuur dat zij niet kunnen samenwerken met de longchirurg. Zijn melding bij de inspectie ervaren ze als een motie van wantrouwen. Eén longchirurg zegt niet meer te opereren als Paul terugkeert. Andere artsen vinden juist dat Paul onrecht is aangedaan. Er ontstaat een harde kampenstrijd tussen de specialisten.

In deze periode worstelt VUmc ook met het debacle rond tv-producent Eyeworks, die heimelijk filmde op de eerste hulp. Veel specialisten vinden dat de bestuurders de kwestie slecht hebben afgehandeld. Longarts Piet Postmus dringt aan op hun aftreden.

Uit een brief die de inspectie begin juli verstuurde, blijkt bovendien dat Postmus individueel alarm heeft geslagen over het gebrek aan patiëntveiligheid op de longafdeling.

Als gevolg van zijn kritische houding staat Postmus nu op non-actief en is hem door de directie het zwijgen opgelegd. Ook longchirurg Paul zit weer met een spreekverbod thuis.

Intussen worden vanwege de perikelen patiënten met ingewikkelde longklachten soms doorgestuurd naar het OLVG in Amsterdam. Een woordvoerster van dat ziekenhuis bevestigt dat er afspraken zijn over het ad hoc doorverwijzen van longpatiënten. Volgens hoogleraar Klein is tijdelijke sluiting van de longafdeling voor het VUmc de enige optie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden