VU beschuldigde Nijkamp en Kourtit onterecht

De Vrije Universiteit heeft de economen Peter Nijkamp en Karima Kourtit onterecht beschuldigd van plagiaat. Dit concludeert het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit (LOWI) na eigen onderzoek.

Beeld ANP

Media-aandacht

In 2013 beschuldigde een anonieme klager de twee economen van het overschrijven van andermans werk zonder bronvermelding. De VU stelde een commissie in die concludeerde dat bij drie publicaties sprake was van plagiaat.

De zaak kreeg veel media-aandacht, vooral vanwege de wetenschappelijke status van Peter Nijkamp. De hoogleraar ruimtelijke economie was jarenlang voorzitter van wetenschapsfinancier NWO en won al eens een Spinozaprijs, ook wel bekend als de Nederlandse Nobelprijs.

Slordige verwijzingen

In de drie publicaties waarvoor de Vrije Universiteit eigen medewerkers op de vingers tikte, is er volgens het LOWI soms wel sprake van slordige verwijzingen, maar niet van het schenden van de regel 'ere wie ere toekomt'.

Een van de in opspraak geraakte artikelen betrof bijvoorbeeld een literatuuroverzicht van vier VU-economen, waaronder Nijkamp. De economen hadden hierin her en der tekstfragmenten van anderen overgenomen zonder citaten en referenties in te voegen. Wél leverden ze bij het artikel een opsomming van alle bronnen. Nijkamp en collega's maakten deze keuze naar eigen zeggen om hun artikel leesbaar te houden. Achteraf misschien geen gelukkige keuze, oordeelt het LOWI, maar van bewust pronken met andermans veren is geen sprake.

Rechts econoom Peter Nijkamp, hier als voorzitter van de Spinozacommissie. Beeld ANP

Ondeugdelijk vooronderzoek

Het LOWI oordeelt verder fel over de manier waarop de Vrije Universiteit is omgegaan met de zaak. Het LOWI vindt onder meer dat de Ombudsman van de VU ondeugdelijk vooronderzoek heeft verricht en dat het bestuur van de VU de zaak op onzorgvuldige wijze in de publiciteit heeft gebracht.

Peter Nijkamp, inmiddels met emeritaat, is opgelucht met de uitspraak van het LOWI. 'Ik had de afgelopen jaren regelmatig het gevoel dat ik met één been in de gevangenis stond, terwijl ik zelf wist dat ik een schoon geweten heb.'

Escaleren

De hoogleraar vindt dat het bestuur van de VU de zaak onnodig heeft laten escaleren. 'Als je een glad oppervlak onder een gigantisch vergrootglas legt, zie je altijd rimpelingen. Het LOWI heeft mij nu in het gelijk gesteld dat die rimpelingen weinig voorstellen. Doodzonde van al die ophef van de afgelopen jaren, niet alleen voor mij, maar ook voor het aanzien van de wetenschap.'

De Vrije Universiteit laat in een reactie weten het LOWI-rapport eerst nog te willen bestuderen. De universiteit heeft bovendien nog een laatste plagiaatonderzoek lopen naar Nijkamp dat later deze maand wordt afgerond.

Nijkamp ziet de resultaten daarvan met vertrouwen tegemoet. 'Mijn secretaresse zei altijd: 'Als ze je een tik tegen je kop geven en hij valt er niet af, dan kom je er sterker uit.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.