VSN dreigt met geding op vijfde dag busstaking

De staking in het streekvervoer gaat vandaag haar vijfde dag in, en als de werkgevers de Vervoersbond FNV niet voor overleg uitnodigen, wordt er ook morgen weer gestaakt....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het conflict tussen de Vervoersbond FNV en het Verenigd Streekvervoer Nederland (VSN) is in het weekeinde flink verhard. Voorzitter C. Nyqvist van de VSN-groep, de grootste werkgeversorganisatie in het streekvervoer, verweet in het NPS-programma Het Capitool de FNV laf gedrag en 'superkorte-termijndenken'. In plaats van vooraf aan de reiziger duidelijk te maken hoe lang de acties duren, verlengt de bond de staking telkens met één dag. Nyqvist: 'Dat is laf.'

Volgens hem weet een groot deel van de chauffeurs niet waar de staking over gaat en gebruikt de FNV-bond dit arbeidsconflict om een andere strijd uit te vechten: die om de naderende individualisering van de cao-contracten in het streekvervoer.

De VSN-groep stapt vandaag naar de rechter als de Vervoersbond FNV de staking niet beëindigt. Onderhandelaar D. van der Heem van de bond liet gisteren weten dat zij er niet over peinst de staking stop te zetten. Pas als de werkgevers de bond uitnodigen voor nieuw cao-overleg, en met een acceptabel bod komen, is de bond bereid af te zien van verdere acties.

Van der Heem bestreed gisteren dat de chaufeurs niet weten waar de staking om draait. De massale actiebereidheid getuigt van het tegendeel, zegt ze. 'Al onze ondernemingsraadsleden vragen ons de poot stijf te houden. Alleen zo kunnen we de nog verdergaande flexibilisering in roosters, die meneer Nyqvist zo graag wil, nog tegengaan.'

Het busbedrijf OAD heeft gisteren zowel de FNV-bond als de Vervoersbond CNV uitgenodigd voor cao-besprekingen. De CNV-bond voelde echter niets voor het overleg: de bond had niets toe te voegen aan het akkoord dat hij al eerder had afgesloten met het VSN. De bespreking is afgelast omdat OAD alleen met beide partijen wilde onderhandelen.

OAD verloor donderdag een kort geding tegen de FNV over de staking. De chauffeurs van OAD, dat niet is aangesloten bij de VSN-groep, mochten van de rechter meestaken met hun collega's van de VSN-groep omdat OAD al jarenlang de cao van de VSN volgt. Desondanks reden de OAD-bussen vrijdag en zaterdag gewoon.

De FNV-leden beslisten zaterdag op een bijeenkomst in Utrecht unaniem de actie voort te zetten. Gisteren werd in Tilburg besloten ook vandaag niet te rijden.

Het VSN en Vervoersbond FNV verschillen van mening over de gevolgen van de staking. De werkgever houdt het erop dat een groot deel van de bussen ondanks de staking rijdt, al is het soms met vertraging. Volgens de FNV ligt het streekvervoer grotendeels plat.

Van der Heem verwijt de VSN-groep dat zij de staking probeert te breken door besmet werk te laten doen door niet-FNV-leden. 'In Zeist hebben ze zo een stadsdienst laten rijden.' Ook zou het VSN directieleden inzetten om stakers te intimideren. Nyqvist ontkent dat. Hij zei gisteren dat de VSN-groep nog steeds wacht op een uitnodiging ('en geen ultimatum') van de FNV om het overleg te hervatten.

Het VSN zal zelf niet met nieuwe voorstellen komen. Volgens de bestuursvoorzitter liggen er goede voorstellen. 'Het CNV is daarmee akkoord gegaan. Ik wacht nu op een reactie van de FNV.' FNV-bestuurder Van der Heem zegt dat Nyqvist lang kan wachten op zo'n uitnodiging.

In het ultimatum vraagt de FNV-bond de werkgevers het overleg te hervatten binnen 24 uur. Als daaraan niet wordt voldaan, volgt een nieuwe stakingsdag en wordt het ultimatum met 24 uur verlengd.

Bestuurder L. de Waal van de vakcentrale FNV heeft fors uitgehaald naar zijn CNV-collega's die wel een cao zijn overeengekomen. Zij zouden de strategie van de volstrekte armoede hebben gevolgd door in te stemmen met een cao waarin de werk- en rusttijden worden overgelaten aan de ondernemingsraden. 'Zeker als er sprake is van toenemende concurrentie - en dat is het geval in het streekvervoer - ontstaat een soort kettingreactie. Mensen zeggen dan: bij de concurrent zit het zo, dus moet het bij ons ook zo.'

CNV-bestuurder C. van der Knaap bestrijdt dat ondernemingsraden niet capabel zouden zijn de werk- en rusttijden te regelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden