VS zwakken belofte troepen Bosnië af

Na scherpe kritiek van het Congres en de media heeft president Clinton de toezegging dat Amerikaanse troepen worden ingezet bij het beschermen en hergroeperen van de VN-vredesmacht in Bosnië verder afgezwakt....

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

Alleen als VN-eenheden in Bosnië in grote moeilijkheden komen, zullen Amerikaanse troepen misschien worden ingezet. Maar dan moeten wel alle andere mogelijkheden om de blauwhelmen te ontzetten zijn uitgeput.

Clinton gebruikte zijn zaterdagse radiotoespraak om het Congres en de publieke opinie gerust te stellen. Hij noemde de kans dat Amerikaanse troepen in Bosnië een rol gaan spelen 'klein en hoogst onwaarschijnlijk'. Nadat hij vorige week had toegezegd dat 'GI's' niet alleen voor de evacuatie van de VN-macht, maar ook ter bescherming van de zich hergroeperende blauwhelmen zouden worden ingezet, werd Clinton overspoeld door kritiek.

Het Congres, de media en de publieke opinie zien geen strategische of andere redenen waarom Amerikaanse militairen hun levens in Bosnië zouden moeten wagen. Het menselijke drama in Bosnië wordt diep betreurd, maar betekent volgens de overgrote meerderheid van het Congres en de media nog niet dat Amerikaanse vitale belangen in het geding zijn. De burgeroorlog in Bosnië wordt vooralsnog beschouwd als een Europese aangelegenheid. Het feit dat Europese landen niet bereid zijn de vrede met militaire middelen af te dwingen, wordt tekenend genoemd.

Congresleden en commentatoren wijzen er bovendien op dat de Europese legers, en met name die van Groot-Brittannië en Frankrijk, krachtig genoeg zijn om de VN-macht (Unprofor) te beschermen en eventueel te evacueren. Alleen als Clinton in een uiterste noodgeval Amerikaanse troepen naar Bosnië dirigeert om Britse, Franse, Nederlandse VN-soldaten in kritieke situatie te ontzetten, kan hij op enig begrip rekenen.

Geschrokken door de felheid van de kritiek op zijn rede van vorige week woensdag heeft Clinton in zijn radiotoespraak, maar ook in gesprekken met Congresleden een draai gemaakt. Ook hij wijst er nu op dat Groot-Brittannië en Frankrijk over aanzienlijke militaire macht en expertise beschikken om het zelf te redden in Bosnië. De toezegging dat de nieuwe rapid reaction force met militair materieel, waaronder onbemande spionage-vliegtuigen geholpen zal worden, blijft intact.

De verwarring over het beleid van president Clinton is vooral een gevolg van slechte voorlichting, vage uitspraken en verdeelde adviezen.

De Amerikaanse zoekactie naar de piloot van de vrijdag neergeschoten F-16 heeft nog steeds niet tot resultaat geleid. Er zijn aanwijzingen dat de piloot de aanval met de SAM-6-luchtdoelraket heeft overleefd, want de Amerikaanse luchtmacht heeft radiosignalen opgevangen, die afkomstig kunnen zijn van de speciale zender, die de piloot bij zich had. Volgens een woordvoerder van het Pentagon is dat overigens nog niet voldoende om te concluderen dat de piloot nog in leven is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden