'VS zouden geld moeten exporteren'

N. Wellink, president van De Nederlandsche Bank, stoort zich aan het feit dat de Amerikaanse economie al jarenlang meer geld uit het buitenland aantrekt dan het buitenland uit de Verenigde Staten ontvangt....

Van onze verslaggever

'Misschien ben ik ouderwets, maar ik vind dat het rijkste land ter wereld kapitaal zou moeten uitvoeren in plaats van dat het kapitaal aantrekt. Zo worden de VS steeds rijker en rijker ten koste van de rest van de wereld', zei Wellink deze week bij de presentatie van het jaarverslag van de DNB.

De buitenlandse investeringen in de VS zijn naar recordhoogten gestegen en vormen een belangrijke verklaring voor het economische succes van het land in de afgelopen tien jaar.

De tegenhanger van de Amerikaanse kapitaalimport, het handelstekort, krijgt gewoonlijk meer aandacht. Amerikanen importeren op jaarbasis 350 miljard dollar meer dan dat ze exporteren. Wellink merkt op dat Amerikaanse gezinnen de afgelopen jaren minder spaarden dan ooit en dat het buitenland de enorme Amerikaanse consumptie en het daaruit volgende handelstekort financiert.

Tegenover het handelstekort van 350 miljard dollar staat een overschot aan investeringen dat minstens zo groot moet zijn. Waarschijnlijk is het groter, want de Amerikaanse dollar is de afgelopen tijd duurder geworden ten opzichte van alle belangrijke wereldvaluta's. De koers van de dollar is simpel gezegd de uitkomst van het sommetje van handelstekort en kapitaaloverschot.

De frustratie van de bankpresident over de kapitaal-zuigkracht van de Amerikaanse economie is goed te begrijpen. De winst van de dollar is het verlies van de euro. Daarnaast vormt het Amerikaanse handelstekort een tijdbom onder de internationale economie.

Als internationale bedrijven gaan inzien dat de vertragende Amerikaanse economie misschien toch niet zo'n goede bestemming is voor hun geld, kan de dollar diep vallen. Bij uitblijvende investeringen uit het buitenland valt de financiering voor de consumptie weg en moet de wisselkoers vallen. Een instortende dollarkoers zal grote delen van de wereld forse financiële schade brengen.

Europa kan echter op korte termijn weinig doen om de uitstroom van kapitaal naar de VS te stoppen. Europa moet uiteindelijk voor investeerders net zo interessant worden als de VS. Maar om de Europese economie even concurrerend te maken als de Amerikaanse moeten het klimaat voor grensoverschrijdende overnames en fusies en de werking van markten in Europa verbeteren.

Mogelijk is Wellink, als raadslid van de Europese Centrale Bank (ECB), deel van het Europese probleem. De vijf renteverlagingen waarmee de Amerikaanse centrale bank dit jaar de rente tot 4 procent verlaagde, heeft investeerders het vertrouwen gegeven dat de economie in de VS snel zal opveren. De ECB heeft de rente dit jaar slechts één keer verlaagd, met 0,25 procent tot 4,5 procent. De ECB kan niet meer doen omdat het mandaat dat de bank van de Europese Unie meekreeg, de bank verplicht de inflatie tussen de 0 en 2 procent te houden. Aan de economische groei mag de ECB pas aandacht besteden als inflatie in het geheel geen probleem meer vormt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden