VS zoeken samenwerking in strijd tegen ruimteafval

De Verenigde Staten willen samen met de Europese Unie en andere landen een gedragscode opstellen voor activiteiten in de ruimte. Op die manier moet worden voorkomen dat er steeds meer afval in de ruimte terechtkomt.

Een illustratie, gemaakt door een gespecialiseerd Australisch bedrijf, waarop zwermen ruimteafval zijn weergegeven die zich bevinden in de onderste laag van de baan om de aarde, de zogeheten Low Earth Orbit (LEO). Naar schatting zweven er een half miljoen of meer stuks afval rond die grotere zijn dan 1 cm. Beeld AFP

Dat maakte de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton bekend. 'Tenzij de internationale gemeenschap deze uitdagingen aanpakt, zal de ruimte rond onze planeet steeds gevaarlijker worden voor bemande ruimtevluchten en satellietsystemen. Dat kan schadelijke consequenties hebben voor ons allemaal', aldus Clinton.

Internationale afspraken
De VS wilden tot nog toe niet meewerken aan internationale afspraken over ruimteafval. De voorstellen van de EU, Rusland en China die in het verleden zijn gedaan zouden te beperkend zijn voor Amerikaanse 'activiteiten die met de nationale veiligheid te maken hebben', aldus Clinton. De voorstellen vormen volgens haar wel een basis voor onderhandelingen om tot een nieuwe overeenkomst te komen.

Ruimteschroot
In een baan om de aarde draaiende brokstukken en ruimtepuin vormen een groot probleem, omdat ze bijvoorbeeld in botsing kunnen komen met satellieten, die daardoor stuk gaan. De rommel vormt ook een gevaar voor bijvoorbeeld het internationale ruimtestation ISS, dat regelmatig moet uitwijken voor ruimteschroot. Dat gebeurde vrijdag nog, toen het in de baan belandde van restanten van twee satellieten die in 2009 op elkaar botsten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.