VS zoeken in N-Korea naar kernkopfabriek
Een Amerikaanse 'werkdelegatie' is dinsdag in Noord-Korea aangekomen voor 'een bezoek aan een tunnel in Kumchang-ri'. Meer meldt het officiële Noord-Koreaanse persbureau KCNA niet....
De vijftien Amerikanen blijven een week. Morgen gaan ze aan het werk in een tunnel die uitgegraven is in een heuvel bij het dorp Kumchang-ri, 180 kilometer ten noorden van de hoofdstad Pyongyang. Niemand verwacht dat ze iets verdachts zullen vinden. Want als er installaties waren, heeft Noord-Korea alle tijd gehad om ze op te ruimen.
Maar het belang van het bezoek is het feit dat Noord-Korea ermee akkoord is gegaan. Daarmee is een precedent geschapen voor andere inspecties. En dat kan een afschrikwekkend effect hebben op de voortzetting van het Noord-Koreaanse kernbewapeningsprogramma in andere ondergrondse werkplaatsen. Het bestaan daarvan zou door Amerikaanse spionagesatellieten zijn ontdekt.
Volgens Washington heeft Noord-Korea een verdrag uit 1994 geschonden. Dat hield in dat Pyongyang de ontwikkeling van kernwapens zou stopzetten en in ruil daarvoor hulp zou krijgen van Washington en Tokio voor de bouw van twee lichtwater-kerncentrales. Zolang die niet af waren, zouden de VS en Japan brandstofolie leveren.
In november vorig jaar begonnen onderhandelingen. Die liepen aanvankelijk stuk op een voor de Amerikanen onaanvaardbare eis: om de verdachte tunnel in te mogen, moesten ze 300 miljoen dollar betalen. In maart werd een akkoord bereikt nadat de VS een half miljoen ton voedselhulp had beloofd. Begin deze week kwam daar nog eens 400 duizend ton bij. In Noord-Korea zijn de laatste jaren honderdduizenden, volgens sommige bronnen miljoenen mensen gestorven van de honger.
De Amerikaanse onderhandelaar Charles Kartman bereidt een bezoek aan Pyongyang voor van de Amerikaanse coördinator voor Noord-Korea, oud-minister van Defensie William Perry. Deze is een sterk voorstander van de 'zonneschijnpolitiek' van de Zuid-Koreaanse president Kim Dae-jung. Deze hardnekkige poging tot verzoening tussen Noord en Zuid heeft de laatste tijd tot enige ontspanning geleid op het Koreaanse schiereiland.
De VS hopen nu ook op vordering in de onderhandelingen over stopzetting van Noord-Korea's rakettenprogramma - Noord-Korea's belangrijkste inkomstenbron.