VS zinspelen op aanval op Iran om nucleair programma

De Amerikaanse minister van defensie Donald Rumsfeld heeft zondag herhaald dat een militaire aanval op Iran in het oplopende conflict over het atoomprogramma van dat land 'een van de opties is' die openstaan....

AP

De leider van de Republikeinse meerderheid in de Senaat, Bill Frist, ging nog verder en zei dat de VS Iran moeten aanvallen als het er niet met diplomatieke middelen toe kan worden gebracht zijn nucleaire programma op te geven.

'We kunnen niet toestaan dat Iran een kernwapenmogendheid wordt. Om dat te verhinderen moeten we beginnen met diplomatieke sancties en als dat niet werkt moet het gebruik van militaire middelen op tafel worden gebracht', aldus Frist.

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft zondag de uraniumverrijking laten hervatten en een eind gemaakt aan de samenwerking met het Internationaal Atoomenergie Agentschap van de Verenigde Naties (IAEA).

Die instantie verwees de Iraanse nucleaire activiteiten zaterdag door naar de VN-Veiligheidsraad. Volgens het IAEA dient het Iraanse nucleaire onderzoek 'mogelijk niet uitsluitend vreedzame doeleinden'.

Iran zegt alleen uranium te verrijken om het geschikt te maken als brandstof voor kerncentrales, maar het IAEA-bestuur heeft daar zijn twijfels over. De resolutie verwijst naar 'talrijke' malen dat Iran de plichten verzaakt, die het krachtens het non-proliferatieverdrag heeft.

Het besluit van het IAEA om het Iran-dossier aan de Veiligheidsraad over te dragen opent de weg naar economische en politieke sancties. Toch lijken die voorlopig nog ver weg, omdat Rusland en China hebben bedongen dat de raad, waarin ze vetorecht hebben, zich op zijn vroegst in maart over de kwestie buigt.

In de tussentijd zal vooral Rusland proberen om tot een vergelijk met Teheran te komen. Rusland bood zondag opnieuw aan het uranium te verrijken dat Iran nodig zegt te hebben voor het opwekken van kernenergie.

Dat aanbod werd de afgelopen weken nog herhaaldelijk van de hand gewezen, maar zondag zei de Iraanse minister van buitenlandse zaken Hamid Reza Asefi dat Iran later deze maand met Rusland in overleg zal treden over het voorstel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden