VS zijn verre van voorbereid op aanslagen van bio-terroristen

Het was een misdaadroman die Bill Clinton de stuipen op het lijf joeg. In The Cobra Event beschrijft Richard Preston een biologische aanslag op New York, en na het dichtslaan van het boek concludeerde de Amerikaanse president dat fictie en realiteit angstvallig dicht bij elkaar lagen....

Van onze medewerker

Tim Overdiek

NEW YORK

Terwijl de rest van het land zich afgelopen maart bezig hield met Monica Lewinsky en Paula Jones, zag Clinton toe op een geheime oefening in Washington waarbij een zogenaamde terroristische aanval aan de Mexicaanse grens met biologische wapens werd uitgevoerd. Het resultaat was verbluffend.

De duizenden hypothetische slachtoffers, politieke onmacht en maatschappelijke verlamming maakten pijnlijk duidelijk dat de Verenigde Staten verre van voorbereid zijn op het Nieuwe Terrorisme. Het verklaart de persoonlijke aandrang waarmee Clinton deze week het Congres om een extra bedrag van 600 miljoen gulden vroeg ter bestrijding van het onheilspellende gevaar.

Nietsontziende virusen, zowel levend als kunstmatig, vormen het vernietigingswapen van de toekomst. In het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, wordt elke medewerker tegen het dodelijke anthrax gevaccineerd en zijn computercommando's constant paraat om virtuele indringers van buiten tegen te houden.

Eerder dit jaar scharrelde een onbekende mogendheid in de vertrouwelijke computerarchieven van de Amerikaanse regering.

De FBI sprak over 'de best georganiseerde en meest systematische cyber-aanval ooit'.

Na een intensieve speurtocht volgde de aanhouding van twee tieners in noordelijk Californië, die zich met kinderlijk gemak toegang hadden verschaft.

Afgelopen jaar werd 62 procent van 520 grote Amerikaanse overheids-, universiteits- en bedrijfscomputers moedwillig gekraakt, een toename van 16 procent in vergelijking met 1996. In veel gevallen gaat het om ongevaarlijke hackers, die voor de persoonlijke kick hun kennis toetsen, maar het Pentagon staat op scherp.

President Clinton heeft een nationale coördinator aangesteld, die de krachten tegen bio-terrorisme moet bundelen. Inmiddels is een begin gemaakt met de opbouw van een magazijn vol vaccins en antibiotica, voor het geval dat burgers in stedelijke gebieden door een biologische aanslag worden getroffen.

Het is de bedoeling om het complete Amerikaanse leger tegen vijandelijke virussen in te enten. Die 260 miljoen gulden kostende operatie zal zes jaar in beslag nemen. De 1,4 miljoen actieve militairen en 1 miljoen reservisten krijgen een serie van zes injecties en daarna een jaarlijkse herhaalprik.

Volgens Jonathan Tucker van het Monterey Institute of International Studies in Californië, dat de dreiging van biologische en chemische wapens onderzoekt, is de kwetsbaarheid van Amerika onweerlegbaar.

'De werkelijke dreiging is echter de vraag. Het is niet eenvoudig om deze wapens te gebruiken', aldus Tucker.

Het lukte de Aum Shinrikyo-sekte in 1995 niettemin om dodelijk zenuwgas in een metrostation in Tokio te laten ontsnappen. Een geplande biologische aanval werd nimmer uitgevoerd.

'We leven in een tijdperk waarin de combinatie van technologie en terrorisme een dodelijk effect kan hebben', sprak Clinton maandag. Extra fondsen moeten de privésector en overheid stimuleren om gezamenlijk 'een nieuw veiligheidsschild voor de bevolking' op te werpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden