VS zien India als metgezel op het Aziatische continent

De VS willen de banden met India graag aanhalen uit geopolitieke overwegingen. Maar laat New Delhi zich ook voor die kar spannen?...

Van onze correspondent Jan Tromp

De vierdaagse reis naar India waaraan president Bush vandaag isbegonnen, staat in het teken van het besef aan Amerikaanse kant dat nieuwegeopolitieke verhoudingen een inniger relatie met New Delhi nodig maken.De Amerikanen zien in India een metgezel in het politieke stratego tegende opmars van China in Azië.

Daarnaast maken steeds meer Amerikaanse bedrijven voor huninformatietechnologie gebruik van het goedkope, Engels sprekendearbeidspotentieel van India.

Decennia lang was India een der aanvoerders van de niet-gebondenlanden. Kort en bondig geformuleerd moet Bush de komende dagen zien tebereiken dat India als de grootste democratie ter wereld zich bekent alshechte partner van de machtigste democratie ter wereld.

Amerikaanse presidenten hadden in het verleden niet zoveel te zoekenin India. In 2000 was Clinton er. Tweeëntwintig jaar eerder, in 1978, wasCarter de laatste geweest. Bush is pas de vijfde president van de VS dieeen officieel staatsbezoek aflegt.

Dit bezoek is anders, nieuw. Je ziet het belang ervan gereflecteerd inde lange voorbeschouwingen in de media en in de gedachtenwisselingen tussendeskundigen die de denktanks de afgelopen dagen organiseerden. Overal isde teneur dat het een moeilijke evenwichtsoefening wordt voor Bush. Hijmoet in het grote strategische spel van veranderende invloedssferen Indiaaan zich binden. Maar hij moet weer niet overdrijven.

The Economist schreef deze week met scepsis over India als tegenwichttegen China's machtsuitbreiding: 'Het risico van dat soort gepraat is dathet China's angst slechts vergroot dat het strategische grote plan vanAmerika erop is gericht het land in te sluiten.'

Sowieso gelooft The Economist niet dat India zich voor zo'n kar zallaten spannen. 'India is veel te uitgekookt en hecht te veel aan een eigenrelatie met China om zich in zo'n spel te laten meeslepen.'

Toch is het heel belangrijk voor de Amerikanen dat India zich nauwerverbindt met de Amerikaanse politiek. India kent nog omvangrijke armoede,maar lijkt op weg naar economische voorspoed. Het vormt een grote, stabieledemocratie in de onrustige omgeving van het radicaliserend Midden-Oostenen het oprukkend China.

Maar een verloving met India mag er niet toe leiden dat Pakistan zichverstoten voelt. Ofschoon de betrekkingen tussen de oude rivalen India enPakistan zijn verbeterd, is Kashmir nog altijd een twistappel en het is inhet Amerikaanse belang zelfs maar een suggestie van partijdigheid tevermijden.

De Amerikaanse president is eind deze week nog even bij zijnPakistaanse collega Musharraf. Hij zal Pakistan prijzen voor de jacht opTaliban- en Al Qa'idastrijders, hoewel in werkelijkheid Musharraf de machtontbeert voor een jacht. Maar in de oorlog tegen het terrorisme is Pakistanvoor de regering-Bush een even onzekere als noodzakelijke bondgenoot.

Nog meer evenwichtskunst wordt van Bush verwacht in de afhechting vaneen deal die hij in juli vorig jaar met de Indiase premier Singh inWashington sloot. Kernmacht India zou Amerikaanse nucleaire technologiekrijgen in ruil voor internationaal toezicht op het civiele nucleaireprogramma.

In Indiase politieke kringen is de afspraak met wantrouwen ontvangen:geen buitenlandse pottenkijkers, alstublieft. In het Amerikaanse Congresstuit de deal op wrevel: waarom een land belonen dat altijd weigerde toete treden tot het non-proliferatieverdrag? En: hoe geloofwaardig zijn wedan nog in ons verzet tegen de nucleaire plannen van Noord-Korea en Iran?

In voorbesprekingen in New Delhi werd vorige week nog geenovereenstemming bereikt.

De Amerikaanse president en zijn vrouw worden de komende dagenbeschermd door ongeveer vijfduizend scherpschutters, commando's, mariniersen specialisten op het gebied van explosieven. Te midden van alle vertoonvan vriendschap herinnert dit eraan dat Bush naar een regio reist die nietvrij is van sterke, anti-Amerikaanse sentimenten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden