NieuwsVerkiezingen VS

VS zetten zich schrap voor ‘wilde woensdag’, zoals Trump het noemt. Wat gaat er gebeuren?

Trumps dagen als president zijn geteld. Toch zijn er velen, inclusief Trump zelf, die dat nog niet accepteren. Vandaag zet Washington zich schrap voor geweld als het Congres formeel Joe Biden aanwijst als winnaar van de verkiezingen. Wat gaat er gebeuren op deze ‘wilde woensdag’?

President Trump verlaat Georgia nadat hij daar campagne heeft gevoerd voor de Republikeinse kandidaat voor de Senaat.   Beeld Reuters
President Trump verlaat Georgia nadat hij daar campagne heeft gevoerd voor de Republikeinse kandidaat voor de Senaat.Beeld Reuters

Vandaag zal Joe Biden formeel door het Congres worden aangewezen als winnaar van de presidentsverkiezingen. Dat is normaliter zo’n saaie bijeenkomst dat niet eens alle volksvertegenwoordigers komen opdagen. Ditmaal zullen zij zich een weg moeten banen langs honderden camera’s en fanatieke burgers die weigeren te accepteren dat Trump de verkiezingen heeft verloren.

Het is niet duidelijk of tegenstanders van Trump ook de straat op zullen gaan, maar Washington maakt zich op voor gespannen demonstraties. Schiet- en steekpartijen en knokkende menigten: het is allemaal al eerder gebeurd nadat aanhangers en tegenstanders van Trump elkaar troffen. De politie houdt ook nu rekening met fors geweld.

Gewapende extremisten

Zo’n 340 reservestrijdkrachten zijn ingezet om de politie te helpen de demonstratie in goede banen te leiden. Er wordt gevreesd dat ‘veel mensen van plan zijn gewapend naar onze stad te komen’, zei Robert Contee, de waarnemend politiechef van Washington D.C. maandag. Elders in de VS is het legaal om openlijk een wapen te dragen, maar Contee waarschuwde dat het dragen of binnensmokkelen van wapens bij de demonstratie woensdag verboden is.

Uit voorzorg is de voorzitter van de extreemrechtse groepering Proud Boys maandag gearresteerd. Enrique Tarrio werd aangehouden toen hij Washington inreed, op verdenking van het verbranden van een vlag van de Black Lives Matter-beweging in december. Tijdens zijn arrestatie bleek hij tevens in het bezit van twee illegale magazijnen voor een vuurwapen.

Hoewel Tarrio snel weer op vrije voeten kwam, legde de rechter hem een beperking op: hij is momenteel niet welkom in Washington D.C. en zal de demonstraties moeten laten schieten.

Trump zweept menigte op

President Trump zweept intussen zijn aanhangers op om woensdag aanwezig te zijn bij de ‘grootste protesten ooit in de geschiedenis’ van Washington. ‘Ik zal er zelf ook zijn!’, twitterde hij zondag. Eerder in december voorspelde Trump al dat 6 januari ‘wild’ gaat worden. De organisatoren van de ‘mars voor Trump’ verwachten dat zeker 15 duizend aanhangers zullen protesteren tegen de ‘gestolen verkiezingen’, het is afwachten of ze daadwerkelijk met zoveel komen opdagen.

Vanochtend vroeg start allereerst een pro-Trumprally tegenover het Witte Huis. De president heeft aangekondigd dat hij zijn aanhangers daar vanaf 11 uur ’s ochtends toespreekt (het is dan 17 uur in Nederland). Daarna, vanaf ongeveer 13 uur, lopen demonstranten naar het Capitool, het gebouw waar het Congres bijeenkomt om Biden aan te wijzen als winnaar.

Kansloze missie

Binnen in dat Capitool zullen tenminste 12 senatoren en 140 afgevaardigden een laatste poging wagen om Trump alsnog te laten winnen. Zij eisen onder meer een nieuw onderzoek naar kiesfraude in een aantal staten waar Trump verloren heeft. Hun doel is dat Trump aanblijft als president.

Het is een kansloze missie, omdat voor zo’n uitzonderlijke stap een meerderheid is vereist in zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden. Die meerderheid is er niet. Na het debat zal uiteindelijk uit de stemming blijken dat de revolte te klein is om de uitslag van de verkiezingen te keren in het voordeel van Trump.

Niemand kan daar iets aan veranderen. Dus ook niet vicepresident Mike Pence, die maandag nog door Trump werd opgeroepen om ‘te helpen’. Pence heeft woensdag slechts de ceremoniële rol van de stemming in goede banen leiden.

Het enige waartoe de mini-opstand in het Congresgebouw en de demonstratie buiten in de straten van Washington kunnen leiden, is meer verdeeldheid in het land. Het is aan Joe Biden, die op 20 januari aantreedt als de nieuwe president, om het land proberen samen te brengen.

Meer over de verkiezingen in de VS

Bellen met Amerika-correspondent Michael Persson: ‘Pence gaat Trump niet helpen om te winnen, zoiets durft hij niet aan’.

Trump pleegde dit weekeinde een opmerkelijk telefoontje in een poging de verkiezingsuitslag alsnog te wijzigen. Is het strafbaar wat Trump deed?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden