VS zenden versterking naar het Golfgebied

De Verenigde Staten hebben het vliegdekschip Nimitz naar de Golf gezonden als reactie op Iraanse luchtaanvallen op rebellendoelen in Irak....

REUTER

Reuter

WASHINGTON/TUNCELI

Het Pentagon liet vrijdag weten dat het 73 duizend ton zware vliegdekschip, dat doorgaans vijftig gevechtsvliegtuigen meevoert, midden deze maand in de regio zal aankomen, een dag of vijf eerder dan gepland.

Een woordvoerder beaamde dat de beslissing verband hield met de Iraanse aanvallen op stellingen van de Mujahenin Khalq, de belangrijkste Iraanse oppositiegroep. Een van haar bases bevindt zich in de zone waarvoor de VS en hun bondgenoten in 1992 een vliegverbod uitriepen. Dinsdag waarschuwden de VS Iran dat vliegtuigen die dit verbod schenden 'risico's lopen'. De VS hebben de Mujahedin Khalq overigens nooit als een alternatief voor het regime in Teheran beschouwd.

De VS en bondgenoten beschikken reeds over gevechtsvliegtuigen op bases in Saudi-Arabië en andere Golfstaten, die patrouilleren in de zone waarvoor het vliegverbod geldt. Sinds de Iraanse aanvallen is de frequentie van deze vluchten opgevoerd.

Iran heeft bij de Verenigde Naties geprotesteerd tegen de 'terroristische' aanvallen vanuit Irak. Teheran zei dat de luchtaanvallen op Irakees grondgebied puur bedoeld waren als represailles tegen Mujahedin Khalq en niet gericht warentegen het regime in Bagdad.

Ook elders in het grensgebied blijft het onrustig. Volgens Turkije hebben Iran en Syrië troepen verzameld bij de Koerdische enclave in Noord-Irak. Dit zou een antwoord zijn op een Turks militair offensief tegen de Koerdische guerrillabeweging PKK, dat al twee weken duurt. Ankara beschuldigt Iran en Syrië ervan de PKK te steunen. De Turken zouden 415 guerrillastrijders hebben gedood bij hun offensief.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden