VS winnen slag tegen drugskartel

De Verenigde Staten hebben een belangrijke slag toegebracht aan het Mexicaanse drugskartel ‘La Familia Michoacána’.

Van onze buitenlandredactie

Maar de oorlog tegen de wijdvertakte ‘La Familia’ lijkt nog lang niet gewonnen.

De Amerikaanse justitie onderstreepte vrijdag uiteraard het grootste succes tot nu toe in het al vier jaar durende ‘Project Coronado’, dat is gericht tegen de Mexicaanse drugskartels die in de VS actief zijn. In totaal wisten politiemannen en agenten van de drugsbestrijdingsdienst DEA meer dan 1.200 verdachten op te pakken voor betrokkenheid bij drugs- en wapenhandel. In die periode legden de Amerikaanse autoriteiten ook beslag op ruim 1,7 ton aan meta-amfetamines, cocaïne en marihuana.

Maar de Amerikaanse minister van Justitie, Eric Holder, gaf vrijdag toe dat de deze week opgepakte verdachten geen sleutelfiguren van ‘La Familia’ zijn. Het betrof vooral personen die de distributie van de drugs en wapens overzagen voor het drugskartel, dat zijn thuisbasis heeft in de Mexicaanse deelstaat Michoacán.

Eind 2006 was Michoacán de eerste staat waar de toen net aangetreden president Felipe Calderón militairen inzette tegen de drugskartels in zijn land. Sindsdien heeft hij die aanpak gekopieerd in andere deelstaten.

‘La Familia Michoacána’ lijkt er echter nauwelijks door te worden geraakt. Het drugskartel is wellicht het extreemste voorbeeld dat de georganiseerde misdaad in Mexico veel meer is dan een verzameling gewelddadige criminelen. ‘La Familia’ is meer: een narcostaat binnen de gewone samenleving. Een groep die communiceert via narcoboodschappen en tegenstanders gruwelijk onthoofdt.

De capo’s van ‘La Familia’ hebben zichzelf uitgeroepen tot hoeders van het volk. Ze doen niet aan drugs, drinken geen alcohol, zijn trouwe lezers van de Bijbel en hangen de traditionele familiewaarden aan. Daarnaast doodt ‘La Familia’ niet voor geld, vermoordt het geen vrouwen en zegt zij alleen diegenen te doden ‘die moeten sterven’. Ook verbiedt ‘La Familia’ de verkoop van drugs aan Mexicanen.

Precies zoals de eigen, haast ‘religieuze’ code – opgesteld door de huidige leider Nazario Moreno González, beter bekend als ‘El Más Loco’ (‘De Allergekste’) – dat voorschrijft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden