Nieuws

VS willen Veiligheidsraad bijeen over Russische dreiging

De Verenigde Staten hebben donderdagavond om een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad gevraagd om te praten over de ‘bedreiging van de internationale vrede en veiligheid als gevolg van de Russische militaire opbouw langs de grens van Oekraïne’. De openbare zitting zou aanstaande maandag moeten plaatsvinden.

Bert Lanting
Demonstranten voeren bij het Witte Huis i Washington actie tegen een mogelijke oorlog met Rusland vanwege de oplopende spanningen tussen dat land en Oekraïne. Beeld EPA
Demonstranten voeren bij het Witte Huis i Washington actie tegen een mogelijke oorlog met Rusland vanwege de oplopende spanningen tussen dat land en Oekraïne.Beeld EPA

‘Dit is niet een moment om te wachten en toe te kijken’, zei de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Linda Thomas-Greenfield, over het samentrekken van ruim honderdduizend Russische militairen langs de grens met Oekraïne. Volgens haar is het broodnodig dat de Veiligheidsraad zich met de kwestie gaat bezighouden.

Met de diplomatieke zet lijkt de regering-Biden Rusland onder druk proberen te zetten om nog eens publiekelijk te verklaren dat het niet van plan is Oekraïne binnen te vallen, zoals Moskou steeds volhoudt. De VS hoeven er niet op te rekenen dat de Veiligheidsraad zijn afkeuring zal uitspreken over de dreigende houding van Rusland tegenover Oekraïne. Als permanent lid van de V-Raad heeft Moskou een vetorecht. Ook China zal iedere veroordeling van Rusland vrijwel zeker tegenhouden.

Ook na de Russische inval en annexatie van de Krim, waarmee Rusland tegen de internationale regels in ging, hield de V-Raad zich stil doordat Rusland van zijn vetorecht gebruikmaakte.

‘Keiharde sancties’

President Biden had donderdag telefonisch overleg met de Oekraïense president Volodymyr Zelenski. In het telefoongesprek verzekerde Biden Zelenski dat de VS en hun bondgenoten Rusland keiharde sancties zullen opleggen als het Oekraïne toch binnenvalt. Biden zei verder dat de VS werken aan een extra pakket economische hulp aan Oekraïne om de druk van Rusland te verlichten.

Eerder op de dag reageerde Rusland teleurgesteld op de schriftelijke reactie van de VS op de eis van Moskou dat de VS en de Navo hun troepen terugtrekken uit Oost-Europa en de garantie geven dat Oekraïne nooit lid van de Navo zal worden. In hun antwoord maakten de VS duidelijk dat zij daar niet mee akkoord gaan. Wel zijn ze bereid onderhandelingen te beginnen over wapenbeheersing

Hoewel de VS de belangrijkste eisen van Rusland verwierpen, liet de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov toch weten dat zijn land in principe bereid is verdere besprekingen te houden. Maar het zal het nog een tijdje duren voor Moskou, oftewel president Poetin, officieel antwoord geeft op de voorstellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden