VS willen unanieme afschaffing VN-sancties

De Verenigde Staten willen dat de VN unaniem instemmen met opheffing van de sancties tegen Irak. 'Wij willen een stemming van vijftien tegen nul', zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell donderdag onderweg naar Duitsland....

AP en Reuters

In Bulgarije, dat hij bezocht om het te bedanken voor zijn steun tijdens de Irak-oorlog, had hij eerder verklaard dat de VS ook zouden instemmen met het opschorten van de strafmaatregelen. Volgens de Amerikaanse minister is er haast geboden met het opheffen van de sancties omdat de Irak gebaat is bij een zo snel mogelijke hervatting van de uitvoer van olie. Irak kreeg in 1991, na de eerste Golfoorlog, van de Verenigde Naties een verbod op de olie-export opgelegd.

Rusland en Frankrijk, twee van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad, hebben bezwaren tegen de definitieve opheffing van de sancties. Zij willen dat de VN-wapeninspecteurs teruggaan naar Irak om vast te stellen of er massavernietigingswapens zijn.

Powell voert in Berlijn gesprekken met bondskanselier Schröder en minister van Buitenlandse Zaken Fischer. bezoek is er op gericht de relatie tussen de VS en Duitsland te verbeteren na het verzet van Berlijn tegen de oorlog in Irak.

Duitsland is voorzitter van de VN-commissie die de naleving van de sancties controleert. Ook wil de VS zo veel mogelijk landen financieel betrekken bij de wederopbouw van Irak. Schröder heeft laten weten 'in principe' voorstander te zijn van het opheffen van sancties.

Het Amerikaanse leger heeft in Irak twee vooraanstaande leden van het voormalige regime van Saddam Hussein in handen gekregen. Het gaat om de voormalige chef-staf van het Iraakse leger en een leider van de Ba'ath-partij, zo maakte het Amerikaanse centrale legercommando bekend. Chef-staf Muhammad al Tikriti staat nummer 13 op de lijst van meestgezochte Irakezen, Ba'ath-leider Fadil Mahmud Gharib staat op 47.

De nieuwe Amerikaanse bewindvoerder voor Irak, Paul Bremer, wil elke invloed van de Ba'ath-partij met wortel en tak uitroeien. Tijdens zijn eerste persconferentie donderdag zei Bremer 'vastbesloten te zijn ervoor te zorgen dat de Ba'ath-partij en Saddam Hussein in Irak nooit meer aan de macht komen'.

Om de rust en orde in Irak te herstellen zei Bremer vijftienduizend soldaten en duizend man militaire politie nodig te hebben. Hij beklemtoonde echter dat Irak 'niet in een anarchistische situatie verkeert'.

In Zuid-Irak heeft het Britse leger de havenstad Umm Qasr overgeven aan een Iraakse burgerbestuur. Het is de eerste keer sinds het einde van de oorlog dat het bestuur in Irak in handen van burgers komt. Het is de bedoeling dat er volgende week in Umm Qasr verkiezingen worden gehouden. Volgens de Verenigde Staten staan deze verkiezingen symbool voor de democratische wederopstanding van het land.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden