VS willen onder voorwaarden overleggen met Iran

WASHINGTON (ANP) - De VS zijn bereid samen met Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland (de zogeheten EU3) direct in onderhandeling te treden met Iran als Teheran stopt met uraniumverrijking. De Amerikaanse minister Condoleezza Rice van Buitenlandse Zaken maakte de beleidswijziging woensdag bekend.

,,Om ons streven naar een diplomatieke oplossing te benadrukken en om de kansen op succes te vergroten, zullen de Verenigde Staten samen met de EU3 aan de onderhandelingstafel plaatsnemen zodra Iran volledig en verifieerbaar zijn verrijkings- en opwerkingsactiviteiten opschort'', zei Rice. Iran en de VS verbraken 26 jaar geleden de diplomatieke banden.

President Bush zei na de rede van Rice dat de VS de ,,leidersrol'' willen nemen in het oplossen van het conflict met Iran. Zijn opmerkingen waren opvallend omdat hij tot dusver steevast de EU3 aanwees als de leidende partijen in het diplomatieke onderhandelingsproces met Teheran.

Aanmoediging

Rice vertrekt woensdag nog naar Wenen. Daar zal zij overleggen met de vier andere permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland over een pakket 'aanmoedigingsmaatregelen' om Iran over te halen te stoppen met het verrijken van uranium. Ook wordt gesproken over sancties mocht de islamitische republiek niet ingaan op de voorstellen.

Rice zei dat de VS met Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland tot een akkoord is gekomen over de ,,essentiële elementen'' van het aanmoedigingspakket. Ze zei te hopen dat Iran het voorstel grondig zal bestuderen. Rice riep Teheran op ,,de stap naar vrede te zetten'' en te voldoen aan de voorwaarde voor overleg. Volgens de minister kan Iran rekenen op Amerikaanse economische steun als de crisis diplomatiek kan worden opgeschort.

Toekomstige kerncentrales

Iran, de vierde olie-exporteur van de wereld, zegt verrijkt uranium nodig te hebben als brandstof voor toekomstige kerncentrales. Die zijn nodig om aan de groeiende stroombehoefte in het land te voorzien. Washington verdenkt Teheran ervan in het geheim aan een kernwapen te werken. Iran hield delen van zijn nucleair programma achttien jaar geheim.

Teheran had eind mei aangedrongen op direct beraad met (alleen) de VS, maar Washington wilde daar tot dusver niets van weten. Iran heeft steeds geweigerd de verrijking van uranium te staken. Rice verklaarde dat Iran recht heeft op een civiel nucleair programma, maar dan wel een die onder toezicht staat van de internationale gemeenschap.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden