nieuws

VS willen met economische hulp voor Centraal-Amerika dam opwerpen tegen migrantenstroom

De Amerikaanse regering trekt extra economische hulp ter waarde van 310 miljoen Amerikaanse dollar uit voor Guatemala en andere Centraal-Amerikaanse landen. Door met Amerikaans geld slachtoffers van droogte, orkanen en andere rampspoed te helpen in eigen land, hoopt de Amerikaanse regering een dam op te werpen tegen de stroom migranten uit Centraal-Amerika.

Vice-president Kamala Harris spreekt online met Guatemala's president Alejandro Giammattei.  Beeld AFP
Vice-president Kamala Harris spreekt online met Guatemala's president Alejandro Giammattei.Beeld AFP

Met dat doel maakte de Amerikaanse vice-president Kamala Harris, die vorige maand door Joe Biden werd belast met het bestrijden van de oorzaken van migratie uit Centraal-Amerika, afspraken met de president van Guatemala Alejandro Giammattei om personeel van de grensbewaking te trainen en opvang voor teruggestuurde migranten in eigen land op te zetten.

Met andere herkomstlanden zoals Honduras en El Salvador moet Harris nog soortgelijke samenwerking opzetten. Daarbij gaat het zowel om hulp bij acute oorzaken van migratie, zoals natuurrampen, als meer structurele problemen zoals corruptie bij de overheden en gebrek aan economische mogelijkheden in die landen. Die problemen zijn lastiger aan te pakken.

Orkanen

Een reeks van orkanen, droogte en de economische klap van de coronacrisis zorgen ervoor dat het aantal mensen dat in de landen van deze zogenaamde ‘Noordelijke Driehoek’ op of onder de armoedegrens leeft, snel stijgt. Volgens het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties lijden inmiddels 7,8 miljoen mensen in Guatemala, Honduras en El Salvador honger.

Bidens voorganger Trump wilde letterlijk een muur opwerpen tegen de stroom migranten, maar Biden zegt een menselijker beleid voor te staan. Daar kwamen direct na zijn verkiezing grote aantallen hoopvolle mensen uit Zuid- en Centraal-Amerikaanse landen op af. Met name het aantal alleenreizende kinderen neemt toe: volgens de Mexicaanse regering waren er in maart meer dan 18.000 kinderen zonder ouders of begeleiders op weg naar de VS.

‘We willen met jullie samenwerken (...) op een manier die hoop brengt aan de mensen van Guatemala, dat ze mogelijkheden hebben als ze thuis blijven,’ aldus Harris in haar gesprek met Giammattei maandag. Deze week praat Harris verder met organisaties in Guatemala over de samenwerking. De VS weigerde overigens het verzoek van Guatemala voor hulp met covid-vaccins.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden