VS wijzigen hulp voor Irak

De Amerikaanse senaat heeft de helft van de ruim 20 miljard dollar financiële hulp voor Irak veranderd in een lening....

ANP

De door Republikeinen gedomineerde senaat bleek in de nacht van donderdag op vrijdag ongevoelig voor een lobbycampagne van de eveneens Republikeinse regering om de schuldenlast van Irak niet te vergroten. Na een urenlang debat stemde de kamer met 51 tegen 47 zetels voor het splitsen van de hulp in giften en leningen.

Dertien maanden voor de verkiezingen maken de meeste senatoren zich meer zorgen over het recordbegrotingstekort van de Verenigde Staten zelf, meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN. Bagdad hoeft de lening van 10 miljard niet terug te betalen als andere landen minstens 90 procent van hun leningen aan het verdreven regime van Saddam Hussein kwijtschelden.

Bush stelde dat met een lening in plaats van een schenking de Amerikaanse inspanningen om Irak te stabiliseren, worden bemoeilijkt. Ook vreesde hij een ondermijning van de internationale donorconferentie voor Irak volgende week in Madrid. Andere landen zouden minder snel geneigd zijn de heropbouw van Irak financieel te ondersteunen.

De tweede kamer van het parlement, het Huis van Afgevaardigden, stemde daarentegen tegen plannen een deel van de hulp in leningen om te zetten. De parlementarïers moeten nu naar een compromis zoeken, want Bush wil de kwestie voor de conferentie in Madrid hebben geregeld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden