NieuwsZuid-Chinese Zee

VS wijzen Chinese claim op groot deel Zuid-Chinese Zee hard af: ‘Onwettig’

De VS wijzen de Chinese aanspraken op bodemschatten in het grootste deel van de Zuid-Chinese Zee volledig af. Volgens de regering-Trump zijn de claims van Beijing ‘onwettig’. China reageerde boos op de harde Amerikaanse verklaring.

Het Amerikaanse leger houdt met regelmaat oefeningen in de Zuid-Chinese Zee om duidelijk te maken dat de VS Chinese aanspraken verwerpen. Beeld EPA
Het Amerikaanse leger houdt met regelmaat oefeningen in de Zuid-Chinese Zee om duidelijk te maken dat de VS Chinese aanspraken verwerpen.Beeld EPA

Het is voor het eerst dat de VS de Chinese maritieme aanspraken op het gebied juridisch zo duidelijk afwijzen. De claims van Beijing zorgen al jaren voor spanningen tussen de VS en China en in de regio, omdat ook andere landen aanspraak zeggen te maken op gebieden. Washington stuurt regelmatig marineschepen naar het gebied om duidelijk te maken dat de VS de Chinese aanspraken verwerpen.

‘Wij maken het duidelijk: de offshore-aanspraken van Beijing op het grootste deel van de Zuid-Chinese Zee zijn volledig onwettig, net als de campagne van pesterijen om de gebieden onder controle te krijgen’, aldus de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo. ‘De wereld zal niet toestaan dat Beijing de Zuid-Chinese Zee behandelt als zijn zeerijk.’

Het hardere standpunt van de VS viel niet in goede aarde bij China. Pompeo was amper uitgesproken of hij werd ervan beschuldigd de spanningen in de regio te vergroten. De Chinese ambassade in Washington noemde zijn beschuldiging dat Beijing de buurlanden pest en onder druk zet ‘onterecht’.

Bemoeien

Volgens China bemoeien de Verenigde Staten zich met het conflict terwijl ze geen partij zijn in de kwestie. ‘Onder het mom van het bewaren van de stabiliteit in de regio, laten de VS hun spierballen zien, verhogen ze de spanningen en zetten ze aan tot confrontatie in het gebied’, aldus de ambassade in een verklaring.

Met de afwijzing van de Chinese claims sluiten de VS zich aan bij een uitspraak van het zeetribunaal van de VN. Dat wees vier jaar geleden de meeste maritieme aanspraken van China op de Zuid-Chinese Zee af. Het gebied, een van de drukste vaarwegen in de wereld, is mogelijk rijk aan onder meer olie.

De VS benadrukten de laatste jaren steeds dat de ruzie tussen China en de andere landen opgelost moet worden door bemiddeling onder VN-toezicht. De verklaring van Pompeo laat zien dat de VS nu duidelijker de kant kiezen van China’s buurlanden.

China bouwt, tot woede van onder andere de Filipijnen, Vietnam en Taiwan, militaire bases en installaties op eilandjes en riffen in de Zuid-Chinese Zee om zijn claims kracht bij te zetten. Taiwan, een belangrijke bondgenoot van de VS, verwelkomde direct de Amerikaanse afwijzing van de Chinese aanspraken. Volgens de Taiwanese regering gebruikt China ‘intimidatie, dwang en brute kracht’ om het conflict in de Zuid-Chinese Zee te beslechten. Ook andere landen die betrokken zijn bij het conflict zullen zich gesterkt voelen door de Amerikaanse stellingname.

Gespannen

De harde woorden van Pompeo dreigen de toch al gespannen relatie tussen Beijing en Washington verder te verslechteren. Pompeo en Trump beschuldigen China er al weken van dat het in het geheim werkte aan onderzoek naar het coronavirus en dat het virus mogelijk is ontsnapt uit een laboratorium in Wuhan.

China zou volgens de Amerikanen de rest van de wereld bovendien niet volledig hebben ingelicht over de uitbraak in Wuhan en over hoe gevaarlijk het virus is. Voor de pandemie waren beide landen al verwikkeld in een handelsoorlog.

Trump, die al jaren roept dat China op oneerlijke wijze handel voert met de VS en andere landen, pakte na zijn aantreden de Chinezen aan met verhoging van de importtarieven. Het handelsconflict leek voor een deel te zijn beslecht, onder andere na een Chinese belofte om meer landbouwproducten van de VS te kopen. De pandemie gooide begin dit jaar echter roet in het eten. Tot woede van de Chinese regering noemt Trump het coronavirus steeds het ‘Chinese virus’.

Lees verder

FBI noemt China ‘grootste gevaar op lange termijn’ voor de Amerikaanse economie
China vormt ‘het grootste gevaar op de lange termijn’ voor onder andere de economische kracht van de VS, volgens FBI-directeur Christopher Wray. Beijing zou nu met name Amerikaans onderzoek naar een coronavaccin willen stelen.

Zolang het Westen ‘blaft maar niet bijt’ kan China ongestoord zijn gang gaan
De veiligheidswet in Hongkong, de Oeigoerse kampen in Xinjiang, de handelsoorlogen: zowel politiek als economische volgt China halsstarrig zijn eigen weg. Wat kan het Westen doen om het Chinese regime een halt toe te roepen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden