VS werken aan grotere militaire campagne tegen IS

De Amerikaanse regering werkt aan een plan voor een agressievere militaire campagne in Syrië. Washington overweegt wapens te leveren aan een groter aantal rebellengroepen. Ook moet het selectieproces om strijders op te leiden minder streng worden. Met deze strategie willen de VS Islamitische Staat in het nauw drijven. Dit meldt The Washington Post dinsdag. De VS zullen zo meer betrokken worden bij de vier jaar durende burgeroorlog in Syrië.

Een Koerdische YPG-strijder in Hasakeh. Beeld afp

President Obama's belangrijkste nationale veiligheidsadviseurs hebben vorige week overlegd over het plan. In de komende dagen wordt het opnieuw besproken. De regering wil gebruik maken van de terreinwinst die Koerdische eenheden de laatste maanden hebben geboekt om de druk op IS flink te verhogen.

Het plan is een behoorlijke koerswijziging van de VS. Tot nu toe was de Amerikaanse militaire campagne gericht op het verslaan van IS in Irak. Hoewel IS wel werd gebombardeerd in Syrië, zag Washington nauwelijks mogelijkheden om daar succes te boeken tegen de jihadisten.

De patstelling in Irak heeft deels bijgedragen aan de koerswijziging. Een poging de belangrijke stad Ramadi, hoofdstad van de westelijke provincie Al Anbar, te veroveren op IS is op niets uitgelopen. Ook is het Iraakse leger nog lang niet in staat om Mosul, de tweede stad van het land, in te nemen.

Koerden

Maar ook de terreinwinst van Syrische rebellen deze zomer langs de Turkse grens, geleid door de Koerdische YPG-militie, heeft Washington op andere gedachten gebracht. Dit offensief heeft IS in het defensief gedrongen. De VS willen dit succes nu gaan kopiëren, met als voornaamste doelwit de Syrische stad Raqqa.

Het belangrijkste bolwerk van IS in Syrië, hoofdkwartier van IS, moet volledig geïsoleerd worden. Op deze manier moet worden voorkomen dat het IS-leiderschap versterkingen kan blijven sturen naar Mosul.

'We hebben mogelijkheden nu in Syrië die we niet voor mogelijk hadden gehouden', zegt een regeringsfunctionaris die anoniem wil blijven. 'We hebben de kans om IS te verdrijven uit de grensstreek met Turkije.' Als het plan slaagt, kan IS geen strijders en bevoorradingen meer aanvoeren via Turkije. Veel buitenlandse jihadisten sluiten zich via Turkije aan bij IS.

Opleiding

Een van de voorstellen is om de Syrische Arabische Coalitie te bewapenen. Deze rebellengroep, met enkele duizenden strijders, moet met de YPG gaan optrekken tegen IS. Dit zou voor het eerst zijn dat het Pentagon rechtstreeks wapens gaat leveren aan een strijdgroep in Syrië.

Nu worden alleen strijders die met behulp van de VS zijn opgeleid, bewapend. Dit project verkeert echter in grote problemen. Vorige week zei generaal Lloyd Austin, hoofd van Central Command, dat sinds december slechts 'vier tot vijf' strijders hun weg hebben gevonden naar Syrië.

De VS willen 5.400 strijders opleiden. Het project gaat 500 miljoen dollar kosten. Om het te redden, wil Washington nu minder streng gaan controleren wie wordt toegelaten. Zo kunnen meer Syriërs worden aangetrokken om te vechten tegen IS.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.