'VS werken aan aanvalsplan op Iran'

Het Amerikaanse ministerie van Defensie werkt aan een aanvalsplan om nucleaire installaties in Iran te kunnen vernietigen. Daarin zouden B2-bommenwerpers verwoestende bombardementen uitvoeren, met precisiewapens en zogeheten bunkerbusters....

Van onze buitenlandredactie

Het gaat om een aanval voor het geval dat diplomatieke bemiddeling inhet conflict heeft gefaald. Het zou een laatste poging zijn om te voorkomendat Iran kernwapens bemachtigt.

Het Pentagon gaat uit van een raketaanval op verscheidene installatiesin Iran. Daarbij zullen ook Amerikaanse onderzeeërs worden ingezet dieballistische raketten moeten afvuren.

Het gaat volgens Pentagon-medewerkers verder dan gebruikelijkemilitaire rampenplannen voor onvoorziene gebeurtenissen. 'De laatstemaanden is de urgentie veel groter geworden', aldus een hoge medewerker vanhet Amerikaanse ministerie van Defensie.

Het Pentagon brengt momenteel alle potentiële doelen in kaart en erwordt gewerkt aan een logistiek plan. De betrokken medewerkers moetenrechtstreeks aan minister Rumsfeld van Defensie rapporteren, zo meldt deBritse krant.

Volgens een vooraanstaande Britse denktank zullen in het geval van eenaanval duizenden doden vallen, zal er een langdurige oorlog uitbreken enzal Iran zijn atoomprogramma versnellen. Een militaire aanval op Iran doorde VS of Israël 'is geen optie en mag onder geen enkele omstandigheidworden overwogen', aldus de Oxford Research Group in een rapport datvandaag wordt gepubliceerd.

Volgens onderzoeker Paul Rogers van de Oxford-groep zou het meestwaarschijnlijke scenario een gelijktijdige aanval zijn op twintig nucleaireen militaire complexen. Daarbij zouden duizenden mensen sterven, onder wiehonderden burgers. Andere staten in de regio zouden zeker bij het conflictworden betrokken, aldus Rogers: 'Een jarenlange oorlog ligt dan in hetverschiet.'

De regering-Bush heeft gezegd dat het een militaire optie niet uitsluitals Iran niet voldoet aan zijn internationale verplichtingen op nucleairgebied.

President Bush verdenkt Iran er al jaren van dat het werkt aanatoomwapens. De VS willen dan ook dat de Veiligheidsraad van de VerenigdeNaties Iran ter verantwoording roept en mogelijk sancties oplegt omdatTeheran blijft weigeren volledige openheid van zaken te geven. Iran ontkentdat en zegt dat het alleen nucleaire activiteiten ontplooit ten behoeve vaneen vreedzaam doel, kernenergie.

De Europese Unie heeft de afgelopen maanden bemiddeld in het slependeconflict, maar tot een oplossing is het niet gekomen. De 'atoomwaakhond'van de Verenigde Naties, de IAEA, heeft aangekondigd de kwestie-Iran opkorte termijn te zullen doorverwijzen naar de Veiligheidsraad.

De Iraanse president Ahmadinejad heeft zaterdag gedreigd dat Iran zichzal terugtrekken uit het internationale verdrag dat de verspreiding vankernwapens verbiedt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden