VS weigeren verdrag op verbod landmijnen te ondertekenen

De Verenigde Staten hebben vrijdag gezegd dat zij de huidige ontwerptekst van een verdrag op het verbod van landmijnen, zoals die op de conferentie in Oslo heeft vorm gekregen, niet kan ondertekenen....

REUTER

Reuter

OSLO

Tijdens de conferentie zijn de VS er niet in geslaagd steun te krijgen voor hun oproep om anti-tank wapens met mogelijkheden landmijnen te leggen van het verdrag uit te zonderen. En omdat de VS vasthielden aan hun wens dat Korea van het toekomstige verdrag wordt uitgesloten, zag de Amerikaanse delegatie zich genoodzaakt de ontwerptekst af te keuren.

In de Oslo bestond de hoop dat de ongeveer honderd aanwezige landen van het zogeheten Ottawa-proces het eens zouden worden. Verwacht werd dat de dood van de Britse prinses Diana, die zich inzette voor een verbod, daartoe een impuls zou geven.

De ontwerptekst waarin het gebruik, de productie, verkoop en opslag van landmijnen wordt verboden, werd vrijdag uitgereikt aan de aanwezige landen. De delegaties zullen de tekst aan hun regeringen ter goedkeuring toesturen. Verwacht wordt dat volgende week de meerderheid van de deelnemers tot ondertekening zal overgaan.

De verdragstekst, die niet kan worden gewijzigd als die eenmaal door de conferentie is aangenomen, zal in december in de Canadese hoofdstad Ottawa door 70 à 100 landen worden goedgekeurd. Verschillende landen, zoals Rusland, China, India, Pakistan en Israël, namen geen deel aan het zogeheten Ottawa-proces. De VS nemen pas sinds een maand deel aan de besprekingen over een verdrag op landmijnen. Om een voorbeeld te stellen, beloofde Canada deze week al zijn landmijnen voor december te vernietigen.

Het Internationale Comité van het Rode Kruis heeft de verdragstekst gisteren toegejuichd. Volgens het ICRC worden in de hele wereld per week ongeveer vijfhonderd mensen gedood of verminkt door landmijnen. Behalve een verbod voorziet het ontwerpverdrag in hulp aan de slachtoffers, de snelle opsporing en verwijdering van landmijnen en de vernietiging van alle voorraden.

De leider van de Amerikaanse delegatie zei vrijdag dat Amerika het Ottawa-verdrag niet kan ondertekenen, maar zich nog steeds gehouden acht aan het nastreven van een verbod op voorwaarde dat het recht doet aan de veiligheidsbehoefte van de VS. Sommige critici hebben zich afgevraagd wat de doeltreffendheid van het verdrag zal zijn zonder de steun van Washington, maar Sherman zag toch positieve effecten.

Hij zei dat het Ottawa-proces ertoe heeft geleid dat sommige landen nu deelnemen aan ontwapeningsbesprekingen waar eveneens worden onderhandeld over een verbod op, de beperking van het gebruik en de verkoop van landmijnen. 'De landen die buiten het Ottawa-proces zijn gebleven beschikken over meer landmijnen dan de landen die zich daar niet bij hebben aangesloten. Rusland heeft bijvoorbeeld meer mijnen in Afghanistan gelegd dan alle landen van het Ottawa-proces bezitten', aldus Sherman.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden