VS waarschuwen reizigers voor terreurdreiging in Europa

De Amerikaanse overheid waarschuwt haar burgers opnieuw voor de dreiging van terreur in Europa. Het negatieve reisadvies geldt tot 1 september en volgt op de aanslagen in Frankrijk, Rusland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Die bewijzen volgens de VS dat 'terreurgroepen in staat zijn tot zowel het plannen als uitvoeren van aanslagen in Europa.'

Politie op 8 april in Stockholm nabij de plek waar de avond daarvoor een terreuraanslag met een vrachtwagen is gepleegd. Beeld epa

Een concrete dreiging is er niet voor de Amerikaanse burgers, maar ze moeten zich ervan bewust zijn dat terreur zich ook op hun vakantieadres in Europa kan blijven voordoen. Ze krijgen het advies op te letten bij onder meer vliegvelden, knooppunten van openbaar vervoer, winkelcentra, hotels, restaurants, clubs, parken en gebedsruimten. Ook doen ze er goed aan de veiligheidsinformatie van het land dat ze bezoeken in zich op te nemen, een 'actieplan' klaar te hebben en contact te houden met familie. Om bereikbaar te zijn wanneer zich een noodsituatie voordoet.

Toename Amerikaanse passagiers

De Amerikaanse autoriteiten adviseren - net als de Nederlandse - burgers wel vaker om landen of delen van landen te mijden, maar doen dit vrijwel nooit bij een geheel continent. Het vorige negatieve reisadvies voor Europa liep van november vorig jaar tot februari dit jaar. Toch stapten in 2016 weer meer Amerikanen op het vliegtuig naar Europa, mede dankzij de gunstige koers van de dollar. De 12,6 miljoen passagiers in de eerste elf maanden van vorig jaar - december is nog niet bekend - waren gelijk aan heel 2015.

Het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk voeren de lijst aan met de populairste Europese vakantiebestemmingen onder Amerikanen. IJsland, dat zich steeds meer profileert als overstapvliegveld, noteerde de sterkste stijging: 71 procent. België zag ruim een kwart van de Amerikanen wegblijven, Turkije zelfs 43 procent. Volgens de wereldtoerismeorganisatie UNWTO is dat het gevolg van terroristische aanslagen en politieke onrust in beide landen. Het totaal aantal vliegtuigpassagiers dat voet aan de grond zette in Europa nam vorig jaar met 2 procent toe.

Aziatische vakantiegangers 'risicomijdend'

Nederland verwelkomde vorig jaar 1,2 miljoen Amerikanen: 15 procent meer dan in 2015. Het bewijst dat de Amerikaanse toerist minder bang is voor mogelijk gevaar, terwijl de toestroom van vakantiegangers uit Azië afnam met 2 procent: volgens NBTC Holland Marketing is dat 'een direct gevolg van de recente terreuraanslagen en terreurdreiging in een aantal West-Europese landen.' Toeristen uit China en Japan zijn volgens NBTC 'risicomijdend': zij kozen daarom vorig jaar liever voor de VS als vakantiebestemming.

De Amerikaanse toeristen in Nederland brachten vooral een bezoek aan Amsterdam, waar ze wandelden, in het café zaten of winkelden. De gemiddelde Amerikaanse toerist is volgens NBTC vaker vrouw dan man, rond de 45 jaar oud, verdient per huishouden 119 duizend dollar en komt vooral uit New York, Californië of Texas. Amerikanen zien Nederlanders als open, tolerant, vriendelijk en behulpzaam, maar niet als vindingrijk.

De invloed van terrorisme op toerisme

'In de hoofden van Amerikaanse en ander internationale toeristen wordt Europa steeds meer als een onveilig continent gezien,' aldus Peter Tarlow, een Amerikaanse deskundige op het terrein van toerisme, terrorisme en misdaad. Hij vindt dat Europa te weinig doet om de negatieve beeldvorming te pareren. Lees het hele interview hier (+).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.