VS: vrijlating opent deur naar Birma

Na een ontmoeting met de militaire leider van Birma heeft de Amerikaans senator Jim Webb er zaterdag voor gezorgd dat een gevangen landgenoot is vrijgelaten. Door dit contact is volgens regeringsbronnen in Washington ‘de deur opengezet’ voor betrekkingen met Birma.

Van onze correspondent Diederik van Hoogstraten

Webb sprak met Than Shwe, de generaal die Birma bestuurt en zelden in de openbaarheid treedt. Ook ontmoette hij de oppositieleidster en voorvechtster van democratische rechten Aung San Suu Kyi, die onder huisarrest staat. De man die Webb vrij kreeg, John Yettaw, was gearresteerd nadat hij Suu Kyi had bezocht.

De actie van de Democraat Webb, een Vietnamveteraan die de regio goed kent, volgt op het bezoek van Bill Clinton aan Noord-Korea eerder deze maand. De oud-president wist daar twee journalisten uit de VS vrij te krijgen na overleg met president Kim Jong-il.

Deze aanwijzingen dat Washington bereid is zaken te doen met totalitaire staten als Noord-Korea en Birma zijn in sommige kringen slecht gevallen. Ondanks economische sancties heeft Washington de diplomatieke verhoudingen met Birma nooit verbroken. Maar volgens mensenrechtengroepen krijgt de Birmese junta op deze manier legitimiteit; dezelfde kritiek klonk na Clintons bezoek aan Noord-Korea.

‘Het regime speelde zijn kaarten perfect uit’, zei Jeremy Woodrum van de U.S. Campaign for Burma. ‘Ze krijgen publiciteit door Webbs bezoek, en nu hebben ze ook nog een juridische basis om Suu Kyi onder arrest te houden.’

Webb was in Birma als lid van twee belangrijke Senaatscommissies: die voor legerzaken en buitenlandse zaken. Hij staat dicht bij de regering-Obama en zei in Birma dat hij vertrouwd is met ‘het denken’ van de president.

Webb liet weten dat zijn werk de basis voor verder contact kan vormen. Yettaws vrijlating was ‘een gebaar waarvoor we dankbaar moeten zijn en waarop we hopelijk kunnen voortbouwen’. Hij drong erop aan dat China zijn economische invloed in Birma gebruikt om Suu Kyi vrij te krijgen.

De trip van Webb strookt met het regeringsbeleid. Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton sprak onlangs van ‘een principiëlere en flexibeler’ aanpak van bevriende én vijandige landen. Ook spreken zij en Obama vaak van ‘betrokkenheid’, hoewel Clinton Obama in verkiezingstijd ‘naiëf’ noemde op dit gebied.

Clinton lichtte in New York toe wat het ‘neorealisme’ van de regering inhoudt. ‘Nu steeds meer staten gezamenlijke uitdagingen zien, hebben wij de kans en verantwoordelijkheid Amerikaanse leiderschap te tonen, om problemen samen met anderen op te lossen.’

John William Yettaw (AFP) Beeld AFP
John William Yettaw (AFP)Beeld AFP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden